Ko pridemo do faze opremljanja svojega stanovanja smo previdni na vsako malenkost in vanj vložimo ogromno truda in energije. Oprema jedilnice pa naj bi bila ena izmed »bolj enostavnih« prostorov, saj ne rabimo biti pozorni na vse možne inštalacije, vtičnice in podobno.
Vendar moramo tudi pri izbiri pohištva za jedilnico upoštevati določene dejavnike, ki vplivajo na funkcionalnost in izgled.

Z današnjimi napotki pa vam bomo pot do popolne jedilnice olajšali mi. V nadaljevanju boste našli 4 glavne napotke na katere moramo biti pozorni pri izbiri jedilne mize.

1. MATERIAL

Ena izmed najbolj ključnih točk pri izbiri ustrezne mize za jedilnico je zagotovo izbira ustreznega materiala. Možnosti imamo kar precej, izbrati pa moramo tisto, katera bo sodila k ostalemu pohištvu, bo funkcionalna in seveda, da nam bo všeč.

Če ste v iskanju »večne« mize, potem bo za vas najboljša izbira zagotovo masiven les. Miza je lahko v celoti iz masivnega lesa, zadnje čase pa je v trendu kombinacija masivne plošče s kovinskimi nogami. Priporočljive barve so barva mahagonija, oreha in hrasta. Pri nakupu masivne mize poskrbite, da boste izbrali mizo, ki je zaščitena in vzdrževanje ne bo preveč zahtevno. Nekatere imajo oljni premaz, druge so povoskane, spet tretje pa so lahko lakirane.
Najboljši približek naravnemu lesu glede izgleda in kakovosti je material MDF (mediapan), ki je zelo trpežen, enostaven za vzdrževanje in odporen na vlago. Če so vam všeč mize v visokem sijaju, bo ta po vsej verjetnosti narejena ravno iz MDF materiala.
Steklene mize so odlične za manjše in temnejše prostore, saj steklo odpre prostor in odpravi primanjkovanje svetlobe. Slabost stekla je zagotovo čiščenje, saj se tudi najmanjša umazanija na njem pozna, enako velja tudi za mehanske poškodbe kot so praske.

2. VZDRŽEVANJE

Pri vzdrževanju oz. čiščenju lesenih jedilnih miz se izogibajte močnim (trgovinskim) čistilnim sredstvom. Čeprav se lahko takojšnji rezultati čiščenja zdijo zadovoljivi, so na dolgi rok učinki kemičnih čistil, ozračja in svetlobe lahko za les zelo škodljivi. Za čiščenje uporabite čisto krpo, katero navlažite s toliko vode, da se bo prah prijel nanjo. Krpa ne sme biti tako vlažna, da bi zmočila les. Enako velja tudi za materiale, ki so imitacija lesa. Zelo pomembno pri oljenemu masivnem lesu je smer brisanja površine, ki mora biti vedno v smeri lesa.

 

3. VELIKOST

Velikost mize mora ustrezati velikosti prostora, kateri je namenjen jedilnici. V obzir morate vzeti tudi prostor, ki je potreben za stole ali klopi. Če boste izbrali stole, morate pustiti dovolj prostora, da se stoli lahko potisnejo nazaj. Pri klopi oz. jedilnem kotu pa morate ravno tako pustiti dovolj prostora med mizo in klopjo. Splošno pravilo za postavitev mize naj bi bilo, da mora biti miza odmaknjena od stene minimalno 90 cm.
Ne pozabite tudi na višino mize, ki lahko variira. Standardna je okoli 75 cm, prostor med sedežem in jedilno mizo pa mora biti vsaj med 20 in 30 cm.

4. OBLIKA

Obliko jedilne mize morate prilagoditi glede na prostor, ki ste ga namenili jedilnici. Najbolj priljubljena je pravokotna miza, saj je večina jedilnic prav pravokotne oblike. Pri pravokotni mizi je tudi lažja oz. večja izbira stolov. Tudi pri občasnem dodajanju pomožnih stolov je ta oblika najprimernejša.
Ovalna miza ima podobne značilnosti kot pravokotna, le da se pri ovalni mizi izognemo ostrih robov in čistih linij. Ravno zaradi robov pa nam ovalna miza zavzame manj prostora kot pravokotna, zato je priporočljiva za manjše prostore, kjer potrebujemo vsaj 5 stolov.

Za jedilnice, kjer je prisotna prostorska stiska in jo uporabljajo 2 ali 3 osebe, priporočamo kvadratno mizo. V kolikor vam prostor dopušča, je odlična izbira raztegljiva miza, s katero pridobite dodatni prostor, ko bo za mizo večja družba.
Ostanejo nam še okrogle mize, ki so na svoj način zelo posebne in estetske. Okrogla miza je idealna za manjša/intimna druženja z 4-mi osebami. Pri večjih družbah okroglo mizo odsvetujemo, saj bo družba zaradi oblike med seboj dokaj oddaljena. V primeru ko je za mizo večja družba, je priporočljivo, da se miza raztegne in mizo podaljša, ter s tem pridobimo ovalno obliko.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega pohištva za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom!

Ne spreglej tudi naslednjih novic in nasvetov o kuhinjah:

- Nasveti in ideje za opremljanje kuhinje

- Kuhinje po naročilu

- Načrtovanje kuhinje

- Popolna prenova kuhinje od A do Ž