Nekoč so bili jedilna miza in jedilni stoli sestavni del kuhinje, v večjih hišah pa so bile jedilnice popolnoma ločene. Sodobne jedilnice pa veljajo za odprt prostor, ki se nahaja med kuhinjo in dnevnim prostorom, in ju na ta način združuje in hkrati ločuje. Ker pa je jedilnica danes v središču dogajanja, je zelo pomembno, da se v njej dobro počutimo, zato ni vseeno, kakšno mizo in stole boste izbrali.

Jedilnica je pomemben del bivalnega prostora

Lahko bi rekli, da je jedilnica najpomembnejši del bivalnega prostora, ki ima lahko več funkcij. V prvi vrsti je namenjena dnevnim obrokom, kot so zajtrk, kosilo in večerja. To je čas, ko se družina skupaj vsede za mizo in uživa v hrani ter druženju, ki ga je tekom dneva in tedna že tako premalo.

 


Jedilnica je tudi središče dogajanja, ko se najavijo sorodniki, prijatelji in znanci, z njimi poklepetamo in se družimo. Vse pogosteje pa je jedilna miza tudi prostor za pisanje domačih nalog, saj starši otroke tako lažje kontrolirajo in jim pomagajo.

Izbira jedilne mize za jedilnico

Središče in hkrati najpomembnejši kos pohištva v jedilnici je zagotovo jedilna miza. Od pravilne izbire mize, je odvisno tudi vaše počutje, zato bodite pri tem še posebej pozorni na nekatere pomembne dejavnike:

• Izbira materialov za jedilno mizo
Pri odločitvi, kakšno mizo izbrati, je potrebno najprej pomisliti, kakšne materiale si želite. Izbire je danes resnično zelo veliko. Na voljo so vam jedilne mize iz stekla, kamna, najpogosteje pa se ljudje odločajo za les. Še posebej priljubljen je v zadnjem času masivni les, ki ustvari v prostoru poseben občutek topline in daje vtis naravnega.

• Izbira velikosti jedilne mize
Potem, ko ste izbrali primeren material, se je potrebno odločiti, kakšno velikost mize želite, ki pa je pogojeno tudi s tem, koliko prostora imate na razpolago. Ljudje pri nakupu mize pogosto napačno razmišljamo in želimo kupiti čim večjo mizo, da bomo imeli dovolj prostora tudi v primeru, ko se najavi večje število gostov.


Vendar pa vam svetujemo, da ne pretiravate z velikostjo mize, saj boste lahko hitro razočarani. Upoštevajte, da za sedenje za mizo potrebujete vsaj 60 cm, prav tako pa je potrebno biti pozoren, da je okoli mize dovolj prostora za stole in tudi nemoteno premikanje okoli mize in stolov. Priporočljivo je, da temu namenite vsaj 80 cm, če pa je za mizo prehod pa vsaj od 100 do 120 cm.

• Izbira oblike mize
Kakšno obliko mize izbrati, je stvar okusa, predvsem pa oblike in razpoložljivosti prostora. Če je prostor dovolj velik, lahko izberete jedilno mizo okrogle ali eliptične oblike, v nasprotnem primeru je priporočljivo umestiti podolgovato oziroma pravokotno jedilno mizo. Ta je veliko boljša izbira tudi v primerih, ko bo za mizo sedelo večje število ljudi, saj ima večina od njih možnost izvleka, s čimer se jo lahko na preprost način poveča.

Izbira stolov za jedilnico

Jedilna miza, in z njo tudi jedilnica, je brez stolov popolnoma nefunkcionalna, zato je potrebno njihovi izbiri tudi nameniti posebno pozornost. Najlažje je, če izbirate jedilno mizo in stole kar iz iste kolekcije, saj je na ta način popolna uglašenost popolnoma zagotovljena. Pred nakupom je dobro vedeti, koliko stolov sploh lahko postavite okoli jedilne mize, zato se vprašajte, koliko ljudi bo v povprečju sedelo za mizo.

• Izbira materialov za stole
Pomembno je, da so stoli izdelani iz trdnega materiala, ki ima tudi kakovostne elemente oblazinjenja. Izbirate lahko med kovinskimi ogrodji, kot so na primer jeklo, krom ali aluminij, medtem ko so leseni stoli že tako vsem poznani. Mlade družine z majhnimi otroci se vse pogosteje odločajo za stole iz visoko tehnološko obdelane plastike, ki jih odlikuje velika udobnost in trpežnost.

Še posebej morate biti pozorni na material, s katerim so stoli oblazinjeni, saj mora biti dovolj vzdržljiv in hkrati preprost za vzdrževanje. Ne pozabite, da boste stole uporabljali praktično vsak dan, zato se bodo zagotovo med uporabo tudi umazali.

• Izbira dimenzij za stole
Dimenzije stolov so zelo različne, izbira pa je odvisna od želja in prostora kupca. Pri izbiri stolov je še posebej pomembna višina sedala, ki mora biti prilagojena višini mize. Najpogostejša višina mize je 75 cm, ki ji ustrezajo stoli s sedalno višino 45 cm, običajno pa se ta višina giblje med 46 in 48 cm.

• Udobnost in prenosljivost
Stoli morajo biti udobni za sedenje, hkrati pa naj bodo izdelani na takšen način, da so lahki za premikanje, saj bodo le na takšen način zadovoljili vašim potrebam.

 

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri najbolj ustreznih jedilniških stolov ali miz za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.

Ne spreglej tudi naslednjih novic in nasvetov o kuhinjah:

- Nasveti in ideje za opremljanje kuhinje

- Kuhinje po naročilu

- Načrtovanje kuhinje

- Popolna obnova / prenova kuhinje od A do Ž