Ste vedeli, da na vzmetnicah preživimo tretjino svojega življenja?

So eden od najuporabnejših kosov pohištva, vendar na drugi strani tudi eden od najredkeje čiščenih. Ker čiščenje vzmetnic ni ravno enostavno opravilo, se mu tako največkrat izognemo.

Delo so nam nekoliko olajšale snemljive pralne prevleke, ki jih ima danes že skoraj vsaka vzmetnica.

Kljub temu pa to ne pomeni, da je naše delo s tem končano. Poleg prevlek je potrebno poskrbeti tudi za redno vzdrževanje in čiščenje same vzmetnice, s čimer bomo podaljšali tudi njeno življenjsko dobo.

Za udoben in kakovosten spanec je pomembna kvalitetna vzmetnica.

Priporočamo vam, da vzmetnico zamenjate vsaj na vsakih sedem let; iz higienskih in funkcionalnih razlogov.
V tem času pa si je potrebno za vzmetnico vzeti čas in ga nameniti njenemu skrbnemu vzdrževanju. V nasprotnem primeru boste morali vzmetnico zamenjati veliko prej kot po sedmih letih. Danes so nam na voljo tudi vzmetnice, ki imajo tako imenovano zimsko in letno stran. Pozimi nas grejejo, poleti pa nas hladijo. Tovrstne vzmetnice obračamo glede na letni čas, zato morate biti pri obračanju pozorni, da jih ne poškodujete.

Prav tako veljajo določena nenapisana pravila glede menjave posteljnine. Svetujemo vam, da jo zamenjate vsak teden. Pri nakupu posteljnine je potrebno biti pozoren, da izbiramo le posteljnino iz kakovostnih materialov. Izbira posteljnine lahko bistveno vpliva na stanje vzmetnice. Če boste na primer izbrali materiale, ki ne dihajo, se boste med ležanjem pregrevali in potili. Vse snovi bodo šle v tem primeru v vzmetnico, zato se lahko med drugim pojavi tudi neprijeten vonj, ki se ga boste zelo težko znebili.

Spustite v vašo spalnico svež zrak

Ste se kdaj vprašali, ali sploh pravilno vzdržujete vašo vzmetnico?

Vzmetnice ne moremo kar poriniti v pralni stroj, zato si je potrebno pri čiščenju in vzdrževanju pomagati z drugimi postopki. Najbolj pogost postopek je, da jo večkrat letno obrnemo in pri tem tudi temeljito posesamo. Vsaj enkrat do dvakrat letno pa je potrebno oprati snemljivo in pralno prevleko, pri čemer bodite pozorni na navodila o vzdrževanju oziroma pranju. Odsvetujemo vam uporabo sušilnega stroja, saj se lahko zgodi, da prevleke ne boste mogli več namestiti na vzmetnico. Vzmetnico nato obrišite z vlažno krpo, nato pa jo je potrebno čim hitreje posušiti. Najbolje je, da to počnete v lepem sončnem vremenu.

Če vzmetnica nima snemljive prevleke, jo enostavno posesajte in obrišite z vlažno krpo ter posušite. Če se na vzmetnici pojavijo madeži, jih je potrebno takoj odstraniti z mlačno vodo in kapljico čistila. Z gobico potem tapkajte po madežu, dokler se ta ne odstrani. Madežev ni priporočljivo drgniti, saj s tem umazanija še bolj prodre v tkanino vzmetnice. Seveda je potrebno potem vzmetnico tudi temeljito osušiti. Da pa se madežem izognete, lahko vzmetnico zaščitite s posebnimi prevlekami, ki preprečujejo stik tekočine z vzmetnico.

 

Globinsko čiščenje za najtemeljitejše odstranjevanje umazanije

Nekateri se večkrat vprašajo, zakaj pa je sploh potrebno čistiti vzmetnice? 

Saj na njih vendarle samo spimo, pa še to se običajno pred tem stuširamo ali umijemo. Umazanije torej sploh ne bi smelo biti. Pa vendar je situacija v resnici nekoliko drugačna. V vzmetnicah se nabira marsikaj. Najpogosteje se spopadamo s prahom, umazanijo, sledmi hrane in drugimi stvarmi, ki se čez čas nakopičijo. Ko enkrat vidimo, na kakšni umazaniji spimo in preživimo dober del življenja, začnemo razmišljati popolnoma drugače. S skrbnim in rednim vzdrževanjem se lahko izognemo še bolj trdovratnim umazanijam, ki se v vzmetnicah vsako leto bolj kopičijo. V tem primeru nam na koncu ne preostane drugega, kot da vzmetnico zamenjamo ali pa se pozanimamo o možnosti globinskega čiščenja vzmetnice.

Zagotovo ste se že velikokrat znašli v situaciji, ko so vam ponujali visoko kakovostne sesalnike za čiščenje preprog, sedežnih garnitur ali vzmetnic. Pa so se vam te naprave enostavno zdele predrage. Vendar pa je dejstvo, da se določene umazanije ne moremo znebiti z običajnimi postopki čiščenja vzmetnic. Zato je priporočljivo, da se vzmetnica očisti tudi z globinskim čiščenjem. Pri tovrstnem čiščenju se uporabljajo profesionalne naprave, ki temeljito odstranijo vso, tudi nam nevidno, umazanijo iz vaše vzmetnice. Zato vam svetujemo, da namesto nakupa sesalnika raje namenite denar za občasno globinsko čiščenje vzmetnic. To vam lahko opravi za to specializiran čistilni servis, obstaja pa tudi možnost najema tovrstnih naprav.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri menjavi vaše vzmetnice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom