Morda veste, kako v kuhinjski prostor vnesti nekaj barvitosti, razigranosti in še česa, kar vas bo povsem navduševalo – in to iz dneva v dan?

Kuhinjski otok je na primer idealen element, s katerim v kuhinjo v hipu vnesete veliko pozitivnega. Prav tako se lahko poigrate s kontrastnimi delovnimi površinami, ličnimi omaricami, ne nazadnje še z jedilniškimi stoli. Kljub temu pa zelo pazite, da se bo kuhinjski otok nevidno zlil s kuhinjo ter preostalo opremo. Še zlasti je to ključno tedaj, kadar je kuhinja del odprtega tlorisa.

Najprej pa seveda temeljito razmislite, ali si kuhinjski otok lahko sploh privoščite.

Dejstvo je, da mimo stroškov zagotovo ne boste mogli. Pred načrtovanjem takšnega elementa jasno razmislite tudi o finančnem vidiku. Otok namreč precej poviša stroške kuhinje. Potrebni so namreč dodatni kuhinjski elementi, kot so omarice, in dodatna delovna površina. Prav tako je treba otok opremiti s primerno izbiro svetil, elektriko ter vodo. Tudi talno gretje ima v tem primeru zelo pomembno vlogo. Postavitev otoka v kuhinjo je v tem primeru treba načrtovati že toliko prej – še preden vlijete estrihe :).


Zakaj se umestitev otoka v kuhinjski prostor tako zelo obrestuje

Umestitev otoka v kuhinjo je več kot odličen način za povečevanje delovnih pa tudi shranjevalnih površin. Izpolnjuje lahko vseh pet kuhinjskih funkcij – shranjevanje, priprava, kuhanje, postrežba in pomivanje. Še preden otok vključite v načrt svoje nove kuhinje, se morate odločiti, katere od omenjenih funkcij bo moral izpolnjevati glede na vaše potrebe in želje. Takšen podatek je namreč ključen, saj v nadaljevanju vpliva na širino in globino otoka pa tudi na prostor za večje aparate.

Kuhinja z otokom

Če je kuhinjski prostor dovolj velik, je dovolj prostora tudi za nekoliko širše zasnovan otok. Na takšen otok lahko umestite več kuhinjskih postaj, na primer štedilnik ter korito. Večina uporabnikov pa želi okoli njega imeti tudi možnost za sedenje.


Okoli otoka mora biti vsaj za 100 centimetrov odprtega prostora

Prevelik otok v kuhinji še zdaleč ni dobra izbira, saj prostor ustesnjuje. Pravilo je, da morate okoli otoka imeti vsaj 100 ali pa 120 centimetrov odprtega prostora. Umeščen mora biti tako, da v prav nobenem primeru ne ovira gibanja med štedilnikom, koritom in hladilnikom. Otok mora biti širok vsaj 90 centimetrov, da je lahko dovolj uporaben oziroma funkcionalen. Če ste v tem hipu ugotovili, da nimate prostora za takšno dimenzijo, vam ponujamo še eno odlično rešitev – namesto stacionarnega otoka si lahko omislite premično blok postajo na kolesih, ne nazadnje vam bo prav dobro koristila tudi miza, s čimer si boste svoj delovni prostor povečali še z bistveno manj stroški.


Smernice obstajajo tudi za globino otoka. Ta bi morala znašati vsaj 120 centimetrov. Na takšno površino pa je možno namestiti dva barska stola ali pa dve standardno zasnovani omarici.

Ena takšnih kuhinj iz naše ponudbe, ki že ima vključen tudi otok je kuhinja Riva. Vzorce, postavitve in barve si (poleg spletne ponudbe) lahko ogledate tudi pri nas v našem Showroom-u v Ljubljani (BTC) ali v novem mestu. 

--

Če želite, da vam pri načrtovanju kuhinjskega otoka v vaši kuhinji pomagamo mi, smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!