Izbira najprimernejšega ležišča je odvisna od mnogih dejavnikov, zato univerzalno popolnega ležišča, ki bi ustrezalo samo vam, najverjetneje ni. Lahko pa z njegovo premišljeno in skrbno izbiro bistveno pripomorete k bolj kakovostnemu spancu in boljšemu počutju.

Danes je ponudba različnih ležišč zelo pestra, vsako od njih pa ima svoje prednosti in slabosti, ki pa jih je potrebno skrbno pretehtati. Da bo vaša odločitev lažja, poglejmo nekaj značilnosti ležišča iz pene in vzmetnice, ki sta trenutno med najbolj priljubljenimi ležišči pri nas.


Kako sta izdelana ležišče iz pene in vzmetnica?

Vzmetnice iz pene se med seboj razlikujejo po postopku izdelave, trdoti, prožnosti in višini, zato boste zasledili različne kakovosti ležišč iz pene. V veliki večini gre za kombinacije poliuretanskih pen, spominskih pen ali HR-pen, ki se med seboj bistveno razlikujejo.

Ležišče iz poliuretanske pene velja za cenejše, medtem ko ležišče iz spominske pene velja za dražje, vendar tudi bolj kakovostno. Izdelano je iz spominske pene, ki je bila prvotno razvita za NASO in so bili stroški materiala tudi izjemno visoki, danes pa je napredek v proizvodnji stroške izdelave bistveno pocenil, zaradi česar je tudi ležišče iz spominske pene dostopno vsem.

Med vzmetnicami so danes najbolj priljubljene in tudi najbolj izpopolnjene vzmetnice z žepkastim vzmetenjem, ki imajo vzmeti ovite v tekstilne žepke. Zaradi tega se vzmeti ne morejo premikati vsaka po svoje, saj so med seboj povezane in sešite ter na ta način dajejo telesu oporo. Da je vzmetnica bolj mehka in udobna, poskrbi kombinacija materialov, kot so na primer kokosova podlaga, lateks ali navadna ter spominska pena.


Lastnosti ležišča iz pene in vzmetnice

Zaradi svoje strukture ležišče iz pene omogoča maksimalno spreminjanje in prileganje telesu, ko se le to med spanjem premika in obrača. Pena med spanjem telo popolnoma objame in na ta način zagotavlja miren in udoben spanec, telesna teža pa se enakomerno porazdeli po celotni površini.

Bistveno pri tem je, da v primeru, da je ležišče izdelano iz spominske pene, ima tudi izjemno sposobnost, da se nato vrne v prvotni položaj, zaradi česar pride bistveno kasneje do posedanja pene. Ker je pena gostejša, velja ležišče iz pene za toplejše, je pa zato zanj značilna slaba zračnost in slabše uravnavanje temperature.

Če imate v mislih vzmetnice z žepkastim vzmetenjem, se le te odlikujejo po veliki sposobnosti točkovnega prilagajanja telesu, zaradi česar je hrbtenica v pravilni legi in nenehno poravnana, mišice pa so sproščene. Tovrstne vzmetnice dajejo optimalno podporo v ledvenemu in vratnemu delu hrbtenice, ki sta ključnega pomena, saj smo v teh delih najtežji. Zračne komore, ki so v žepkastih vzmeteh, omogočajo optimalno kroženje zraka, zaradi česar so vzmetnice izjemno zračne.


Katero ležišče izbrati?

Glede na lastnosti ležišča iz pene in vzmetnice lahko povzamemo nekatere zaključke, zaradi česar predvidevamo, da je izbrano ležišče bolj primerno za določeno skupino ljudi.


Ležišče iz pene je primernejše:

- za vse tiste, ki se ponoči med spanjem ne potite;
- nimate nobenih težav s hrbtenico ali bolečinami v sklepih;
- za mlajše ljudi;
- za vse alergike, saj posebna vlakna preprečujejo nabiranje pršic;
- če imate pogoste težave z udobno namestitvijo med spanjem.

Vzmetnica z žepkastim vzmetenjem je primernejša:

- za vse tiste, ki se ponoči potite;
če imate povišano vlago v prostoru;
če se spopadate s težavami s hrbtenico in bolečinami v sklepih;
za starejše ljudi;
za vse, ki trpite za alergijami;
za osebe z več kilogrami;
če je med vami in partnerjem velika razlika v teži, saj vzmetnica nemoteče uravnava lego dveh oseb na zakonski postelji.


Ne glede na to, za katero ležišče se boste odločili, se morate zavedati, da ga je potrebno menjati na vsakih 5 do 7 let, saj se človeško telo konstantno spreminja. Zato začnite razmišljati o novem ležišču takoj, ko začutite, da staro ni več dovolj učinkovito. V kolikor ste pristaši slovenskih proizvajalcev pa ne pozabite, da najboljša ležišča proizvaja mebloJOGI. Najdete jih tudi v naši ponudbi.

V kolikor raziskujete o, ali kupujete novo vzmetnico, obvezno preberite tudi: Izbira najboljše vzmetnice zase.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustreznega ležišča, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.