Jedilnica je središče, kjer se praviloma vsak dan zbere družina. Je kraj veselih, nasmejanih obrazov, kdaj tudi zaskrbljenih; prostor, kjer se lahko odkrito pogovarjamo, beremo razpoloženja z obrazov najbližjih; prostor za rojstnodnevne prireditve, srečanja z drugimi sorodniki, prijatelji in znanci. Pravzaprav ima jedilni prostor v našem domu izjemno pomembno vlogo. Zato je še kako pomembno, kako je jedilnica zasnovana in opremljena. 

Glavno vlogo v jedilnem prostoru zagotovo zavzema jedilna miza. Pri izbiri nove zato nikakor ne hitite. Vzemite si čas in dobro premislite, kako velika naj bo, kakšna naj bo njena oblika, iz česa naj bo narejena, kakšne vrste stolov postaviti okoli nje ter podobno.

Ker nam je v Furnituri – salonu z vrhunskim pohištvom še kako zelo mar, kaj odpeljete domov in uporabljate, za vas pripravljamo učinkovite nasvete. Tokrat se osredotočamo na izbiro jedilne mize, ki je v veliki meri odvisna tudi od vašega načina življenja.


1. Izberite trpežnejšo jedilno mizo, če imate doma mlajše otroke

Če v vašem domu prebivajo mlajši otroci, morate biti pri izbiri pohištva še toliko previdnejši. Jedilna miza mora biti čim bolj trpežna in primerna tudi za učinkovito uporabo malčkov. Na njej ne bodo samo obedovali, temveč pisali domače naloge, tolkli z žlicami, barvali s flomastri, izvajali umetniške projekte in še kaj podobnega. Hitro lahko pride do razlitja kakšnega materiala, zato je ključna tudi obloga površine na mizi.

 

Nekoliko svobodnejši ste pri izbiri jedilne mize tedaj, kadar so vaši otroci že nekoliko starejši. Večino nalog praviloma že opravljajo v svojih sobah, zato jedilna miza ne bo oblegana skozi ves čas. Če pa nimate otrok, izberite mizo, ki vam je pisana na kožo oziroma na slog v vašem domu.


2. Izberite raztegljivo jedilno mizo

Jedilna miza je najprej namenjena obedovanje. Nekateri med vami jo uporabljajte tudi kot zelo priročno mesto za odlaganje pošte, nakupovalnih vrečk in še česa podobnega. A ne glede na to, za kaj vam jedilna miza služi, je izjemno pomembna njena velikost. Ustrezati mora številu ljudi, ki najpogosteje obenem sedijo za mizo. To pomeni, če vaša družina šteje šest članov, mora miza biti dovolj velika za vsaj toliko ljudi.

Morda pa pogosto prirejate velike družinske zabave, gostite svoje prijatelje, ki jih ni malo. V tem primeru potrebujete še večjo jedilno mizo. Problem pa verjetno nastane, ker jedilni prostor spet ni tako velik, da bi lahko iz dneva v dan gostil tako dolgo ali pa na sploh veliko mizo. Za takšne primerne je odlična izbira raztegljiva jedilna miza, ki jo lahko po želji večate ali manjšate.

Dobro je vedeti še to, da prav vsaka oseba za mizo potrebuje vsaj 24 centimetrov svojega prostora.


3. V jedilnem prostoru opravite vse potrebne meritve

Omenili smo že, kako zelo pomembna je torej velikost jedilne mize. To pa še zdaleč ne pomeni, da upoštevate samo število ljudi, ki bo sedelo za njo. Kaj pa velikost mize glede na sam prostor oziroma glede na druge kose pohištva in elemente v jedilnici?

Preden izberete primerno mizo, natančno izmerite jedilni prostor. Dobro je vedeti, kako visok je strop, mere ostalega pohištva. Razmerja med posameznimi kosi se morajo namreč dobro ujemati. Če je na primer v jedilni prostor že postavljena nekoliko večja omarica iz porcelana, vanj ne boste postavili majhne jedilne mize. Če jedilnico krasi prečudovit prostor za bife s tankimi nogami, se poleg nikakor ne spodobi postavljati težke masivne mize. Sedaj dovolj dobro veste, kaj mislimo, kajneda?

Dober nasvet je še ta, da naj bo med robom mize in steno vsaj za 42 do 48 centimetrov prostora.


4. Izberite jedilno mizo iz masivnega lesa

Pri izbiri nove jedilne mize boste naleteli na številne možne materiale. V tem hipu je zagotovo najbolj zaželena vrsta materiala masivni les. Ključni prednosti pohištva iz masivnega lesa sta: izjemna vzdržljivost in neprecenljiva lepota. Pri nas so vam na voljo unikatne masivne jedilne mize najrazličnejših slogov.


Prav tako je dobrodošla jedilna miza, izdelana iz redkih drevesnih vrst. Kakovostno izbrana vrsta lesa omogoča prav tako izjemno trpežnost in obstojnost pohištva. Prav tako so vam na voljo mize iz kamna, kovine, laminata. Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da so tovrstne mize trpežnejše v primerjavi z lesenimi, pa temu še zdaleč ni tako. Poleg tega od vas zahtevajo večjo mero vzdrževanja in posebne nege. Vsekakor pa ima prav vsak material svoje prednosti in slabosti.

Najpomembneje je, da izbrana miza za jedilnico v največji možni meri odlično služi vam in vsem vašim družinskim članom.

--


Če se vam je ob branju nasvetov pojavilo še kakršno koli dodatno vprašanje, vam bomo nanj z veseljem odgovorili. Za pomoč in nasvete smo vam vedno na voljo preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali nas pokličite na 070 458 517.

Skupaj z vami ustvarjamo dom!