Jedilnica je postala danes pomemben del družabnega življenja, zato je zelo pomembno kako se v njej počutimo. Zato je prav, da opremljanju jedilnice namenimo še posebno pozornost, ne samo izbiri jedilne mize in kuhinjskih stolov, ampak tudi vseh drugih detajlov, s katerimi jo bomo dodatno popestrili.


Jedilnico popestrite z akcentno steno

Verjetno se boste spraševali, kaj sploh akcentna stena je? Gre za zelo enostavno in poceni popestritev vaše jedilnice, za kar ne potrebujete nobenega mojstra, ampak se lahko postopka lotite kar sami. Bistvo akcentne stene je, da mora pritegniti pozornost, kako to dosežete, pa je stvar vašega okusa. Lahko nanjo položite tapeto ali pa jo pobarvate z drugo nekoliko drznejšo barvo, še bolj zanimivo pa je, če nanjo obesite več uokvirjenih slik ali fotografij.

 


In katero steno je najbolje izbrati za akcentno steno? Seveda lahko izberete katero koli izmed sten v jedilnici, najboljši učinek pa boste dosegli, če boste za ta podvig izbrali prvo steno, ki jo vidite, ko vstopite v prostor.

Jedilnica naj ima dušo

Glede na to, da se v jedilnici običajno najpogosteje zadržujemo, je prav, da je to prostor, v katerem se bomo dobro počutili. Z različnimi dekorativnimi prijemi tako lahko pripomoremo, da ima jedilnica svojo dušo, ki je odraz naših občutenj in življenjskega sloga.

Nič ni narobe, če boste prostor popestrili s posameznimi kosi pohištva in dodatki, ki segajo daleč v preteklost. Lahko so to le zavesa, komoda, stol ali pa karkoli drugega. V jedilnici lahko najdete prostor, na katerem boste zbirali prijetne spomine z vaših potovanj ali počitnic. Bistveno je, da s temi predmeti ustvarite prijetno vzdušje, zato z njimi nikar ne pretiravajte.

Poskrbite za primerno izbiro svetil

S primerno izbiro svetil lahko jedilnico spremenite v popolnoma drug prostor. Naj vas ne bo strah izbrati nenavadne svetilke za nad mizo, ki bo izstopala od vašega pohištva v jedilnici. Bistveno je, da vam svetila nudijo dovolj svetlobe, hkrati pa v prostoru ustvarijo posebne učinke.


Če imate majhno jedilnico, z njihovo velikostjo ne pretiravajte, ampak raje izberite več manjših svetil, ki jih lahko namestite tudi na katero od sten. Če imate v jedilnici umetniška dela, lahko z dodatki svetlobe dosežete posebne učinke.

Ne pozabite na primerne barve kombinacije

Pri opremljanju bivalnih prostorov, vključno z jedilnico, igrajo barve izredno pomembno vlogo. S kombinacijo barv lahko dosežemo različne občutke, kot so, na primer, hladnost in svežina, toplina in prijetnost, lahkotnost in igrivost ali svečanost in eleganca.

Katero barvno kombinacijo boste izbrali za svojo jedilnico, je stvar vašega okusa, znano pa je, da so določene barve bolj in druge manj primerne za ta bivalni prostor. Če boste jedilnico pobarvali v rumeno barvo, ne boste s tem ničesar zgrešili. Rumena barva simbolizira toplino in veselje ter v prostoru ustvarja občutek optimizma in pozitivnosti. Podobno je tudi z oranžno barvo, ki poleg topline prostor napolni tudi z dodatno energijo, povečan apetit po hrani pa bo spodbudila rdeča barva, ki je za jedilnice še posebej primerna.

Poleg že omenjenih barv lahko jedilnico pobarvate tudi v belo barvo, ki velja za nevtralno barvo in v prostoru ustvarja občutek zračnosti. Če se boste odločili za belo barvo, jo lahko popestrite s slikami ali rastlinami, da prostor ne bo deloval preveč monotono.

Dodatni dekorativni elementi so pika na i

Verjetno ste že opazili, da prostor, ki ni dekoriran, ne deluje preveč toplo in domače. Svetila niso edini dekorativni element, ampak lahko v prostoru dodatno ustvarite občutek domačnosti z izbiro izvirnega prta, zaves, lončnice ali pa zgolj z vazo z rezanim cvetjem. Brez vseh teh dodatkov bo jedilnica zagotovo hladna in se v njej ne boste dobro počutili.

 

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri najbolj ustreznih jedilniških stolov ali miz za vaš dom, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom!

Ne spreglej tudi naslednjih novic in nasvetov o kuhinjah:

- Nasveti in ideje za opremljanje kuhinje

- Kuhinje po naročilu

- Načrtovanje kuhinje

- Popolna obnova / prenova stare kuhinje od A do Ž