Nakup jedilne mize ni tako preprost, kot bi se lahko zazdelo na prvi pogled. Jedilne mize so po navadi osrednji prostor v hiši, prostor kjer se največkrat družimo, jemo, skratka kjer se dogaja največ stvari. In vsekakor je pred nakupom potrebno vedeti kako se bo miza prilegala naši jedilnici, da ne bo v "napoto" in da bo hkrati še vedno dovolj prostora tako za ljudi okoli nje kot tudi za slastne jedi, ki jih bomo postavljali nanjo.

Preden se začnemo z nakupom nove jedilne mize, moramo torej imeti natančno izmerjen prostor, kjer bo miza postavljena. Mere so ključnega pomena, saj se velikokrat zgodi, da kupci brez točnih podatkov kupijo preveliko mizo, ki je nato ne morejo postaviti na želeno mesto. V hiši, kjer so prostori večji, imamo bolj proste roke in lahko izbiramo ved več različnimi modeli, ki so na voljo v trgovinah. V majhnih stanovanjih pa moramo zelo paziti, da ne izberemo mize, ki se ne bo dobro prilegala.

Funkcionalnost jedilne mize

Jedilna miza mora biti v prvi vrsti funkcionalna. Pomembno je, da lahko gosti čim večje število ljudi. Zato moramo biti pri manjših prostorih pozorni predvsem na to, da bo miza primerno velika ter zato tudi uporabna. Vsekakor moramo poskrbeti, da bo za njo lahko sedela vsaj štiričlanska družina. Ravno zato je izredno pomembno, da pred izgledom pazimo tudi na njeno funkcionalnost.


Izbira materiala

Jedilne mize so v današnjih časih lahko izdelane iz zelo različnih materialov. Slovenci še vedno najraje posežemo po klasični leseni mizi, saj les velja za zelo priljubljen naravni material. Vsekakor velja dejstvo, da se lesena miza poda lepo v vsak prostor.
Mlade družine pa raje izberejo mizo iz drugačnih materialov, saj je na primer steklena miza veliko bolj moderna kot lesena. Tisti pa, ki niso privrženci stekla, velikokrat izberejo tudi mizo, ki ima jeklene noge in keramično delovno ploščo.

Oblika mize

Pri nakupu jedilne mize pa kupci veliko časa posvetijo tudi sami obliki. Mizo lahko kupimo v različnih oblikah in v različnih velikostih. Vsaka oblika je bolj primerna za določen prostor. Pred nakupom je zato dobro, da temeljito premislimo, kateri model bo najbolj ustrezen za naše potrebe. Jedilna miza je namreč tudi prostor za druženje, zato je dobro, da lahko gosti čim več ljudi.


Pravokotna miza

Večina ljudi, zaradi funkcionalnosti, najraje izbere pravokotno jedilno mizo, saj zavzame najmanj prostora in lahko gosti največ ljudi. Za pravokotno jedilno mizo bo brez težav sedelo vsaj 6 ljudi. Ker so tudi jedilnice pravokotne, bomo vanje najlažje spravili pravokotno mizo, ki je lahko tudi raztegljiva.
Raztegljiva jedilna miza je odlična za manjše prostore, tako jo lahko raztegnemo le ob prihodu večjega števila gostov. Ko bomo mizo raztegnili, pa bomo z lahkoto postregli 8 do10 ljudi.


Kvadratna miza

Tudi kvadratna jedilna miza je zelo priročna, a se precej težko dobi, razen če si jo naročimo po meri. Dobra stran kvadratne mize je ta, da lahko na vsaki stranici sedita dve osebi. To pomeni, da bo kvadratna miza vedno primerna za osem ljudi, kar je v manjših stanovanjih odlično.
Seveda se tudi kvadratna miza lahko raztegne in pri tem ustrezno poveča. Težava pri kvadratni mizi je le ta, da zasede precej prostora in da se nikakor ne bo podala v ozke jedilnice.


Okrogla miza

Veliko kupcev ima najraje okroglo jedilno mizo, saj je druženje ob okrogli mizi izredno prijetno. Vsak sogovornik ima namreč možnost, da dobro vidi vse, ki sedijo za mizo. Poleg tega se ljudje povezani v krog počutijo veliko bolj prijetno in sproščeno. V krogu prijateljev se tako lažje komunicira in uživa v pogovoru.
Prednost okrogle mize je tudi ta, da jo lahko postavimo tudi v manjše stanovanje. Vsekakor se moramo zavedati, da bo večja okrogla miza predstavljala veliko razdaljo med nasproti sedečimi gosti, kar lahko hitro preraste v preglasno govorjenje.
Najbolje je, da kupimo manjšo okroglo mizo, ki nudi možnost raztega v večjo. Tako bomo mizo povečali le takrat, ko bo za njo sedela večja skupina ljudi.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne jedilne mize, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.

Ne spreglej tudi naslednjih novic in nasvetov o kuhinjah:

- Nasveti in ideje za opremljanje kuhinje

- Kuhinje po naročilu

- Načrtovanje kuhinje

- Popolna obnova / prenova stare kuhinje od A do Ž