Največje merilo za zamenjavo vzmetnice je stopnja vašega udobja med spanjem oziroma počivanjem. Raziskave dobro kažejo na to, da se počutje po sedmih letih začne slabšati, s tem pa tudi stopnja kakovosti spanca. Sicer pa vam že sami znaki, kot so izbokline na vzmetnici, škripanje in zavihani robovi ter še kaj, kažejo na to, da je potrebna zamenjava.

In ko se boste končno odločili zanjo, je pred vami zelo pomembna naloga. Izbrati si boste morali pravo vrsto vzmetnice.

V nadaljevanju prispevka vam predstavljamo 3 različne vrste vzmetnic, vi pa sami presodite, katera med njimi je najprimernejša za vas.

 Bonell vzmetenje – tradicionalna oblika vzmetenja

Bonell vzmetenje ima med vsemi vrstami najdaljšo preteklost. Verjetno večina med vami ve, da se je s tovrstnim vzmetenjem pravzaprav vse začelo, zato ga uvrščamo med tradicionalne vrste vzmetenja.

Kljub temu da so bonell vzmetnice najstarejša vrsta vzmetnic, pa so med uporabniki še vedno zelo priljubljene. Zakaj? Ker se ponašajo s pomembnimi prednostmi. Katerimi? Bonell vzmetnice so izjemno zračne, trpežne, vzdržljive in nenazadnje so med cenovno najdostopnejšimi.

Za bonell vzmetnice torej velja, da je samo jedo izjemno zračno in prosto, kar posledično uporabnikom zagotavljajo veliko mero udobja in nenazadnje tudi higiene. Obenem se taka vrsta vzmetnice pohvali tudi z izjemno enostavno prenosljivostjo, saj se ob dostavi ne lomi. Zanje se večinoma odločajo tisti, ki prisegajo na vzdržljivost in obstojnost ter odlično zračnost vzmetnice.


Vzmetnice s spominsko peno

Za spominsko peno je značilno, da se lahko povsem prilagodi telesu uporabnika, saj se aktivno odzove na telo. Posledično to omogoča površini povsem enakomerno porazdelitev vaše telesne mase ter se kasneje vrne v prvotno obliko.

Spominska pena se odziva tudi na samo toploto telesa. To pomeni, da vzmetnica pri večji temperaturi postane mehkejša. To pa zagotovo omogoča odličen spanec.


Vzmetnice iz spominske pene so narejene iz poliuteranske pene. Ta pa je narejena iz posebnih vlaken za preprečevanje oziroma nabiranje pršic. Ravno zato so vzmetnice s spominsko peno najboljša izbira za alergike. Spominska pena se ponaša še z lastnostjo, da lahko absorbira gibanje. Kaj to pomeni v praksi? Če ima poleg vas nekdo izjemno nemiren spanec, bo spominska pena uspela absorbirati večino tresljajev. Za vas pa to pomeni miren spanec, kajneda?Žepkasta vzmetnica

Za napredne samostojne žepkaste vzmetnice je značilno, da vam omogočajo odzivnost samo tistih vzmeti, ki so v stiku z vašim telesom. Posledično je vaša hrbtenica zato vedno poravnana ter v pravi legi. Žepki na vzmeteh vam tudi sicer ponujajo zelo veliko udobja, negativne dejavnike iz zunanjosti spravljajo na minimum. Posledično vam taka vzmetnica omogoča, da lahko spite mirneje ter udobneje.

Lahko torej rečemo, da ležišča z žepkastimi vzmetmi nudijo povsem enako udobje in podporo vašemu telesu med spanjem kot ostala ležišča, ki jih uvrščamo med najkakovostnejša. Uporabniki take vzmetnice pogosto trdijo, da se počutijo tako, kot da bi ležali v ležišču in ne na njem.


Glede na to, da se prav vse tri vrste vzmetnic ponašajo z odličnimi karakteristikami, boste morali dobro razmisliti, katera vrsta je ustvarjena za vas. Pri tem vam lahko pomagajo tudi naši strokovni delavci, ki vam bodo zagotovo posredovali še druge koristne informacije o vzmetnicah.

V kolikor raziskujete o, ali kupujete novo vzmetnico, obvezno preberite tudi: Najboljša vzmetnica za vas.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustrezne vzmetnice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom