Že od nekdaj velja, da je kuhinja srce prav vsakega doma. Z leti se v tem prostoru ne spreminjajo samo trendi, ampak tudi sama tehnologija, zato se spreminja tudi postavitev pohištva in kuhinjskih elementov; tudi zaradi novih izumov. Pomivalni stroj je na primer eden od teh. Čeprav vam je sedaj samoumevno, da ga imate in si ne predstavljate življenja brez njega, je bil nekoč v kuhinjah redkost.

Trg vam ponuja velik nabor modelov kuhinj; na primer kuhinje v ravni liniji, kuhinje v obliki črke L, mansardne kuhinje, kuhinje po elementih in blok kuhinje, kuhinje v obliki črke U, kuhinjske otoke, vzporedne kuhinje in še najrazličnejše kuhinje po meri. S proizvajalcem ali prodajalcem pohištva se zlahka lahko dogovorite, da vam pripravi skico kuhinje po vaših merah, željah, potrebah in ne nazadnje tudi zmožnostih.


Toda … Najprej potrebujete dober načrt ter temeljit premislek

Opremljanja prostorov se morate lotiti natančno in premišljeno. V kuhinji ni bistvenega pomena samo, kam boste postavili omarice in korito, temveč so enako pomembni prav vsi kuhinjski elementi. Pozorni morate biti na vse; kje bo speljana elektrika; kje bodo ležali določeni priključki ter podobno.

 


Popolno bi bilo, če bi kupili novo nepremičnino ali jo celo sami zgradili. Imeli bi namreč prazno platno. Kuhinjo lahko naredite po svojih navadah in željah. Inštalacije, okna, vrata, pomivalni stroj, štedilnik, hladilnik ter drugi gospodinjski aparati se lahko prilagodijo vašim potrebam. Na takšen način se zlasti načrtuje novogradnje.


Pri postavljanju ključnih elementov bodite racionalni

Korito in kuhalno ploščo je priporočljivo imeti v isti liniji; delo bo tako potekalo kot po tekočem traku, saj boste posodo in hrano prelagali desno in levo. Na skrajnem koncu linije lahko stoji hladilnik in tako boste pripravljali hrano poleg njega na pultu.
V koritu boste oprali hrano in nato pričeli s kuhanjem. Poleg štedilnika mora biti toliko prostora, da lahko odložite posodo. Največji težava je delovna površina, ki jo ob večji pripravi hrane prehitro zmanjka. Če pa je kuhinja zelo dolga, se lahko delovna površina razpolovi. Slaba plat dolge kuhinje je, da se morate premikati z enega konca kuhinje na drugega. Kuhinjo lahko načrtujete v obliki črke L in na ta način se bodo zmanjšali vaši premiki.


Kuhinjski otok

Dobro morate premisliti, ali si želite imeti kuhalno površino na otoku. Težava se lahko pojavi, ko boste prelagali posodo z otoka na druge delovne površine in pri tem umazali določene dele kuhinje. Kuhinjski otok mora biti zato dovolj velik, tako v širino kot globino. Če so ti pogoji izpopolnjeni, imate dovolj prostora za delovno površino, odlaganje posode. Slaba plat je umazanija in kapljanje po tleh. To lahko preprečite z različnimi pregradami, na primer s privlačno in moderno stekleno pregrado. Otočne nape pa so mnogo dražje kot navadne kuhinjske.


Poleg kuhalne površine je praktično imeti pomivalno korito; poleg pomivalnega korita moramo imeti ravno tako prepreko, da kapljice vode ne potujejo vsepovsod. Pozorni morate biti tudi pri pripravi prostora. Do bodočega kuhinjskega otoka morate poskrbeti za dotok hladne in tople vode, urediti odtok in vleči elektriko.
Kuhinjski otok je trenutno v trendu. Njegova uporabnost pa je odvisna od mnogih dejavnikov, tudi od vas samih.


Mansardne kuhinje

Precej zahtevno je kuhinjo načrtovati v mansardnih prostorih: pomanjkanje stojne višine in svetlobe, čudni koti, nosilni stebri ostrešja in nizki stropi.
Največja težava se pojavi, ko želite dobro izpolniti prostor. Pri tem je najpomembneje, da imate dovolj shrambne in delovne površine. Za to obstajajo dobre rešitve. Pulte lahko poglobite tako, da se pridobi dovolj globine za normalno stanje, če je stojna višina nizka. Viseče omarice se na zadnji steni prilagodijo tako, da jih oblikujete po dolžini. Na ta način pridobite nekaj shrambnega prostora. Mansardne kuhinje po navadi potrebujejo vsaj delno izdelavo po meri ter več opasovanja. Izbrati si morate tudi primerne strokovnjake, saj takšna vrsta kuhinj potrebujejo več izkušenj in znanja.


Porabniki električne energije

Moderno zasnovana kuhinja je lahko izjemno velik potrošnik električne energije.
Hladilnik je v tem prostoru nujen, saj se uporablja za shranjevanje kuhane hrane in hrane na sploh. V njem je ravno pravšnja temperatura in najboljši pogoji za konzerviranje hrane. Glavna naloga hladilnika je podaljšati rok uporabnosti izdelkov in pripravljenih obrokov. Pazite, da ne boste v svojo kuhinjo postavili prevelikega ali premajhnega. Pri izbiri vam lahko pomagajo strokovno podkovani prodajalci.
Eden od najbolj priljubljenih gospodinjskih aparatov je mikrovalovna pečica. Z njeno pomočjo lahko hitreje odmrznete in pogrejete hrano. Svetujemo vam, da pri tem uporabljajte kovinske posode, saj preprečujejo vdor sevanja v hrano. Za kuhanje različnih jedi lahko kupite tudi več funkcionalno mikrovalovno pečico, ki je med uporabniki izjemno priljubljena.
Pomivalni stroj vam v kuhinji prinaša veliko prednost. Stroj posodo tudi posuši in zato vam je ni potrebno brisati. Strojno sušenje je bolj higiensko kot sušenje oziroma brisanje ročno. Poleg tega vam prihrani večje količine vode in kar nekaj časa. Mesto pomivalnega stroja je poleg umivalnika, saj ga ta povezuje s sistemom za oskrbo z vodo in kanalizacijo. Glede na velikost kuhinje si izberite primerni pomivalni stroj.
V tem hipu je najbolj v trendu električni štedilnik, na katerega prisegajo številni uporabniki. Je najbolj praktičen, kar se tiče uporabe. Težava nastane le takrat, ko vam zmanjka električne energije. Sicer pa vam nikoli ni potrebno menjavati plinske jeklenke ali kuriti na drva, da si pripravite topel in okusen obrok.
Na trgu lahko izbirate še med številnimi malimi gospodinjskimi električnimi aparati, ki jih uporabljate pri pripravi obrokov. Z njimi si zelo olajšate gospodinjska dela ter prihranite kar nekaj časa.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri kuhinje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.