Priporočamo vam, da si že pred nakupom ležišča oziroma vstopom v fizično ali pa spletno trgovino postavite nekaj ključnih vprašanj in nanja tudi odgovorite.

Ne pozabite se vprašati: kakšna višina ležišča je zame najprimernejša; kakšna dimenzija je prava; katera trdota mi ležišča mi najbolj ustreza; se pogosto in na veliko potim; imam pogoste težave s hrbtenico; se med spanjem pogosto premetavam; sem na kaj alergičen; ali v postelji rad berem

Ko boste povsem na jasnem, kakšno ležišče si želite, vstopite v trgovino in to zaupajte tudi specializiranim prodajalcem. Mi pa vam bomo v nadaljevanju pomagali najti odgovore na nekatera vprašanja in vam zaupali najpomembnejše pogoje za dobro ležišče, ki vam bo omogočalo najkakovostnejši spanec.

 Najprimernejši čas za nakup novega ležišča

Prav vsako ležišče, tudi če je na začetku še tako vrhunsko, sčasoma izgubi svojo funkcionalnost. Če na vašem sedanjem ležišču čutite vzmeti in vdolbine in se prevleka že trga ali pa je ležišče starejše od 7 let, je nedvomno prišel čas za nakup nove vzmetnice. V ležišču se že po nekaj letih uporabe nabere veliko odmrle kože, znoja, prahu in še česa. Posledično tu pričnejo bivati virusi, pršice in bakterije. Tako ležišče je prav za vsakogar od vas neprimerno, predvsem za vaše zdravje. Torej ga morate tudi zaradi zdravstvenih razlogov nujno zamenjati.


Kako pomembna je višina ležišča?

Znano je, da višja ležišča ponujajo bistveno več udobja. Vaša ramena in boki se namreč še bolj udobno namestijo v samo ležišče, obenem pa je bolj podprt tudi ledveni del. Ležišča, ki so višja od 18 cm, nudijo največ udobja in so najbolj primerna za ljudi z več kilogrami. Ležišča s 16-imi cm vam nudijo optimalno mero udobja in veliko podporo za hrbtenico. Nizka ležišča, 14 cm, pa predstavljajo zadostno oporo za otroke, mladostnike in ljudi, ki imajo manj kilogramov in tudi nimajo težav s hrbtenico.


Dimenzije ležišč

Prvo pravilo v povezavi z dimenzijami ležišča se glasi: Ležišče mora biti najmanj 10 cm daljše od vaše telesne višine, obenem pa čim širše. Na trgu so vam na voljo standardne dimenzije ležišč, obenem pa vam lahko proizvajalci naredijo tudi ležišča po meri.
Standardne dimenzije ležišč so: 80x200 cm; 90x190 cm; 90x200 cm; 120x200 cm; 140x200 cm; 160x200 cm in 180x200 cm.Trdota ležišča

Kako trdo ležišče boste izbrali zase, je predvsem odvisno od vaše telesne teže. Če ste lažji uporabniki, vam priporočamo mehkejše ležišče; če ste težji, pa trša. Mehkejša ležišča torej priporočamo ljudem, ki tehtajo do 75 kg; srednja trdota ležišča je najustreznejša za osebe, ki tehtajo med 75 in 95 kg; trša ležišča so namenjena ljudem, ki imajo več kot 95 kg.


Potenje, težave s hrbtenico in alergije

Sodobno zasnovana ležišča se ponašajo s pralno prevleko, ki jo boste lahko kadar koli oprali in na ta način poskrbeli za odlično higieno in svežino v vaši postelji. Če imate že dlje časa težave s hrbtenico, vam priporočamo, da si izberete 7-consko ležišče. Kaj to pomeni v praksi? Tako ležišče je sestavljeno iz sedmih različnih trdot. To boste lahko preizkusili v trgovini, kjer boste tako ležišče kupovali.
Če trpite za alergijami, potem je sama sestava ležišča še kako zelo pomembna. Priporočamo vam, da se pri nakupovanju ležišča osredotočate predvsem na lateks. Zanj je značilno, da je povsem naraven material, ki je negostoljuben do pršic ter bakterij. Prav tako primerno je tudi ležišče s pralno prevleko. Zakaj? Ker je to odlična izbira tudi s higienskega stališča.


Ležišče za vašega mladostnika

Če kupujete ležišče za vašega mladostnika, vam priporočamo 7-consko ležišče s 14 ali 16 cm visokim jedrom. Narejeno naj bo iz naravnega materiala in naj vsebuje pralno prevleko. Ena boljših takih ležišč v naši ponudbi, so tudi ležišča slovenskega proizvajalca mebloJOGI.

V kolikor raziskujete o, ali kupujete novo vzmetnico, obvezno preberite tudi: Najboljša vzmetnica.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega ležišča, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom