Pestra izbira različnih materialov, ki omogočajo lažje vzdrževanje in čiščenje preprog, so le eden od mnogih dejavnikov, ki govorijo v prid veliki priljubljenosti preprog. Poleg tega naj omenimo še njihovo vsestransko uporabnost in praktičnost. Zagotovo pa boste z novo preprogo dodatno popestrili vaš prostor in mu vnesli toplino ter svoj osebni pridih.

Na voljo so vam različne možnosti izbire in kombinacij

Preproge so danes tako priljubljene tudi zato, ker imamo z njimi nešteto možnosti kombinacij pri opremljanju naših prostorov. Preproge se med seboj razlikujejo že v samem načinu izdelave. Lahko so izdelane iz naravnih ali umetnih vlaken, prav tako pa se med seboj razlikujejo glede na način tkanja, kjer lahko izbirate med ročno ali industrijsko tkanimi preprogami.

Pri izbiri primerne velikosti preproge moramo biti pozorni, da ne bomo kupili prevelike ali pa premajhne. Včasih je veljalo pravilo, da se je v dnevni prostor namestilo tako veliko preprogo, da je prekrivala celotna tla. Danes pa se ljudje pogosteje odločajo za manjše preproge, ki prekrivajo le določen del površine v prostoru.

Preproge različnih oblik bi tako lahko primerjali tudi s slikami na steni, le da jih namestimo na tla. Trenutno so vam na voljo drage orientalske preproge, preproge z različnimi vzorci ali pa enobarvne preproge. Za katero vrsto se boste odločili je stvar vašega okusa in opreme v prostoru.

S preprogami popestrimo naš dom

Glede na svojo barvitost in pestrost, so preproge danes izjemno pomemben dekorativni element. Množica različnih motivov nam omogoča, da lahko izberemo sebi najbolj zanimivo in všečno preprogo. Kar je pri preprogah zanimivo je to, da kljub temu, da se ne ujema s slogom vaše notranje opreme, bo vseeno v prostoru pustila poseben pečat in mu dodala pridih domačnosti.

Prostori brez preprog so običajno pusti ali dolgočasni. Občutek imamo kot da prostoru nekaj manjka. S preprogami tako vnesemo različne barve, vzorce in nove teksture, pri čemer predstavljajo nekakšen povezovalni element celotne opreme v prostoru.

Preproge so vsestransko uporabne v vseh bivalnih prostorih

Seveda obstajajo bivalni prostori, kjer je zaradi njihove obremenjenosti nesmiselno polagati preproge. Na drugi strani pa se njihova vsesplošna uporabnost kaže v tem, da jih lahko položimo praktično v vse bivalne prostore kot so na primer dnevna soba, kopalnica ali otroška soba.

Predvsem so preproge dobrodošle v otroških sobah, kjer se otroci igrajo. Če imate otroke, potem zagotovo veste, da se najraje igrajo na tleh. Če so tla hladna, potem igra ni prijetna, preproga pa jim v tem primeru daje občutek dodatne toplote. Podobna situacija je s kopalnico, kjer nas preproga zavaruje pred hladnimi keramičnimi ploščicami ali pa celo pred morebitnimi zdrsi.

Dnevni prostor je bivalni prostor, kjer preproga ne sme manjkati. Njeno dekorativno funkcijo smo že omenili. Običajno jo namestimo tam, kjer imamo prostor za sedenje, da naše noge čutijo njihovo toplino. Pri tem moramo biti pozorni na njeno velikost, da le ta ni prevelika ali premajhna.


Preproge so enostavne za vzdrževanje

Trenutno med materiali najbolj izstopajo volna, bombaž in svila, poznamo pa tudi preproge iz bambusa, vrvi, rafije in različnih umetnih materialov. Izbira materiala je odvisna od namembnosti preproge in seveda naših cenovnih zmožnosti.

Danes so vse vrste materialov preprog zelo enostavni za vzdrževanje. Tudi zmogljivost sesalcev je danes na veliko višji ravni kot pa je bilo to pred leti. Kombinacija vsega skupaj pa pomeni, da so preproge danes zelo enostavne za vzdrževanje. Za redno čiščenje poskrbimo z rednim sesanjem, za temeljito čiščenje pa lahko preprogo odnesemo v čistilnico.

Toplina in udobje v prostoru

Poleg pomembne dekorativne funkcije, ki jo imajo preproge, boste z njimi dosegli prav posebni učinek. Ne glede na to, na kakšno talno oblogo boste preprogo položili, vam bo v prostor vnesla toplino, vašim bosim nogam pa bo zagotovo všeč njena mehkoba. S preprogo boste dosegli občutek miru in domačnosti.

Običajno so gola tla, še posebej v zimskem obdobju, zelo hladna. Z namestitvijo preproge se v prostoru ohranja toplota, hkrati pa daje občutek topline. To je pomemben podatek predvsem, ko govorimo o kopalnici, kjer najbolj pogosto najdemo keramične ploščice, ki pa so zelo hladne. Manjše kopalniške preproge so tako zelo pomemben dodatek k vsaki kopalnici.

Absorbirajo prah in zvok

Zagotovo imate izkušnje s tem, da je prah je najbolj viden na gladkih, sijočih in temnih tleh. Dnevno sesanje ali pometanje tovrstnih tal je včasih že zelo nadležno. Nekateri sicer rešujejo te probleme z robotskimi sesalci, ki pa so cenovno še zelo nedostopni.

Zato je veliko bolj enostavna rešitev, da v prostor namestite preprogo, ki bo absorbirala prah. Prah na preprogi je bistveno manj viden. Zato bo dovolj, da preprogo le redno posesate enkrat tedensko. Poleg prahu pa preproge absorbirajo tudi zvok, zato imajo tudi pomemben akustičen učinek. Zaradi tega so preproge izjemno uporabne v raznih poslovnih prostorih ali predavalnicah.

Preproge za v vsak žep

Za preproge velja, da je med njimi lahko zelo velik cenovni razpon. Ker se med seboj tako zelo razlikujejo že po materialu, načinu tkanja, velikost, je samo po sebi jasno, da se tudi cena med njimi zelo razlikuje.

Ta podatek pa ni zanemarjajoč, saj to pomeni, da si praktično zelo lahko izberete preprogo, ki bo ustrezala vašemu prostoru in cenovnemu dometu. Najbolj dragocene so orientalske oziroma perzijske preproge. Cenovno pa so bolj dosegljive preproste preproge iz volne ali bombaža.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustrezne preproge za vaš dom ali pisarno, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom