Dober in kvaliteten spanec je za vsakogar izjemno neprecenljiv. Neprestano obračanje in zbujanje ponoči ali pa bolečine v križu so prvi znaki, da z našim ležiščem nekaj ni v redu. Če imamo ležišče že nekaj let, potem je velika verjetnost, da je že obrabljeno. Možno pa je, da spimo na ležišču, ki ni ustrezno za naše telo.

Toda, katero ležišče izbrati, da nam bo nudilo maksimalno udobje, se velikokrat sprašujemo potrošniki. Na tržišču so različne vrste ležišč, ki se med seboj bistveno razlikujejo glede na materiale. Tako so nam na voljo ležišča, ki so izdelana iz lateksa, ležišča iz pene ali pa ležišča z vzmetmi oz. vzmetnice.

Ležišča iz lateksa priporočamo vsem, ki imate težave z alergijami

Lateks ima svoje dobre in slabe lastnosti. Gre za naravni material, čeprav boste zasledili tudi ležišča, ki so izdelana iz mešanice lateksa. Večji kot je delež naravnega lateksa, boljše je zračenje, prav tako pa je tudi življenjska doba bistveno daljša. Ležišča iz lateksa delujejo protibakterijsko in protistatično in so primerna za alergike, saj se pršice v njih težko razmnožujejo. Uporabniki se navdušujejo nad to vrsto ležišča, zaradi njihovega udobja, zračnosti in odlične odzivnosti. To pomeni, da se ležišče izjemno hitro vrne po pritisku v svoj začetni položaj.

Ležišča iz lateksa slabo vpijajo vlago, zato niso primerna za zaprte posteljne okvirje, za vlažne prostore in za ljudi, ki imajo težave s prekomernim potenjem. Na drugi strani pa so dobrodošla za vse ljudi, ki se ponoči veliko obračajo, saj se lateks zelo hitro prilagodi novi legi telesa.

Ležišča iz pene so primernejša za ljudi z manjšo telesno težo

Ležišča iz pene so priljubljena predvsem pri uporabnikih, ki si želijo veliko mehkobe in udobja. Spominska pena se popolnoma prilagodi obliki vašega telesa, zato zmanjšuje pritisk posameznih delov telesa na ležišče, s čimer je spanje udobnejše. Tovrstna ležišča se lahko pohvalijo z antibakterijskimi in antistatičnimi lastnostmi, zato so primerna za vse tiste, ki imate težave z alergijami ali astmo.

Uporabniki ležišč iz pene so z njimi zelo zadovoljni predvsem zato, ker je ležišče tam, kjer ležijo toplo in mehko. Prav tako poročajo, da se med spanjem na peni veliko manj obračajo, kar omogoča boljši spanec.

To vrsto ležišča bi priporočili ljudem z nižjo telesno težo, ki imajo težave z alergijami.Ležišča z vzmetmi bodo ustrezala vsem tistim, ki si želite dodatne opore hrbtenice

Vzmetnice, torej ležišča z vzmetmi, ki so skrite v posebnih bombažnih žepkih, so med potrošniki izjemno priljubljena. Med seboj se tovrstna ležišča razlikujejo po premeru vzmeti in s tem posledično njihovemu številu. Zaradi točkovne podpore, vsaka vzmet deluje zase in več kot jih je, boljša je lega telesa. Na tržišču lahko izbirate na primer med 5 ali 7-conskim vzmetenjem, ki je sestavljeno iz petih oziroma sedmih različnih trdot. Takšno vzmetenje nudi dobro oporo hrbtenici, še posebej v ledvenem in vratnem delu telesa.

Ležišče z žepkastimi vzmetmi je izredno zračno in primerno predvsem za težje ljudi.

Za vse tiste, ki si želite cenejšo izvedbo ležišča z vzmetmi, pride v poštev klasično vzmetenje, ki mu pravimo tudi vzmetenje bonell. Njegova značilnost je, da so vzmeti med seboj vezane z jekleno spiralo po vsej ležalni površini. Slabost tega vzmetenja je, da vam bo nudilo zelo kratko udobje.

Vzmetnice pa so lahko tudi iz šlarafijskega vzmetenja, ki sodijo med najbolj čvrste. Vzmeti so v tem primeru kar štirikrat vezane okoli svoje osi, zato je tovrstno vzmetenje nepogrešljivo za močnejše uporabnike, ki tehtajo 130 kg in več.

Kaj pa trdota ležišča?

Izbira primerne trdote ležišča je odvisna predvsem od vaše telesne teže. Pri izbiri so zelo pomembni vaši individualni občutki, ko boste ležišče preizkušali. Na splošno velja, da bo premehko ležišče ustvarjalo napetost v mišicah in s tem bolečine v zgornjem delu hrbtenice, pretrdo ležišče pa bo na drugi strani povzročalo bolečine v spodnjem delu hrbtenice in sklepih.

Ko boste kupovali novo ležišče, boste opazili, da lahko izbirate med petimi različnimi stopnjami trdote ležišč. Prvi dve sta primerni za telesno težo do 70 kg, srednja od 70 do 120 kg in zadnji dve od 120 do 160 kg.

Svetujemo vam, da ljudje z manjšo težo telesa izbirate mehkejša ležišča. Pretrdo ležišče lahko povzroči bolečine v sklepih. Mehkejša ležišča se v tem primeru tudi ne bodo hitro obrabila, saj bo pritisk na njih manjši.

Težji ljudje morajo pri izbiri ležišča poiskati pravo ravnovesje med mehkobo in čvrstostjo. Debelejše ležišče sicer nudi dodatno oblazinjenje, toda če je ležišče preveč mehko, se telo preveč ugrezne, zaradi česar vas prav tako lahko bolijo sklepi in hrbtenica. Zato vsi tisti, ki imate večjo težo telesa izbirajte ležišča z visoko gostoto pene.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznega ležišča, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom