Ali veste, da v povprečju prespite kar tretjino svojega življenja? Ta izjemen podatek vas opozarja tudi na to, da je spanec za vaše zdravje še kako pomemben. Pri tem pa ni pomembno samo to, koliko časa spite, temveč tudi, kakšna je kakovost vašega spanca. Izbira primernega ležišča je zato prvi korak k bolj kakovostnemu spancu.

In kakšno je idealno ležišče? Na to vprašanje težko odgovorimo, saj so potrebe vsakega posameznika zelo individualne. Nekateri so bolj navdušeni nad trdim ležiščem, medtem ko drugim ustreza mehkejša podlaga ležišča. Ne glede na to, kako trdo ležišče boste izbrali in kakšne materiale, je pomembno, da je zasnovano na takšen način, da zagotavlja hrbtenici kar največjo sprostitev in pravilno ležanje ter obračanje med spanjem.

 


Hladno valjana pena je eden od materialov, iz katerega je izdelano udobno ležišče

Lahko bi rekli, da je ležišče naša investicija v zdravje in prihodnost, kar pomeni, da si je za izbiro primernega ležišča potrebno vzeti čas in ga tudi premišljeno izbrati. Moderni načini proizvodnje, v katerih se uporabljajo kakovostni materiali, nam omogočajo, da imamo danes ogromno možnosti izbire ležišč različnih materialov in karakteristik.

Verjetno vsi poznate ležišča z vzmetmi, ki so bila pred leti celo eden in edini material za izdelavo ležišč. Te pa so sčasoma zamenjale vzmeti z žepki ali žepkasta vzmetišča, ki so odpravila slabosti klasičnih vzmetnic. Med naravnimi materiali je danes izjemno priljubljen na primer lateks, ki je zelo prilagodljiv in prožen, vedno bolj pa so priljubljene tudi različne pene, med katerimi je tudi hladno valjana pena.

Kakšno je ležišče iz hladno valjane pene?

Nekoč je veljal predsodek, da so ležišča iz pene cenena, vendar se je danes situacija s sodobnim tehnološkim napredkom v proizvodnji bistveno spremenila. Ležišča iz pene se tako med seboj bistveno razlikujejo zlasti po postopku izdelave, pri čemer ločimo poliuretansko peno in hladno valjano peno. Za slednjo boste zasledili tudi kratico HR-pena, kar pomeni High resislient oziroma velika elastičnost.

Ležišča iz hladno valjane pene so izdelana iz penastega poliuretana, ki je dodatno obdelan še s kisikom. Takšna obdelava s kisikom povzroči, da se celična struktura pene delno razgradi, in sicer tako, da postane bolj prožna in zračna. Po zunanjosti boste takšno peno prepoznali po posebni strukturi por oziroma luknjic, ki omogočajo tudi večjo površinsko mehkobo, udobje in boljše odvajanje vlage iz ležišča. Najpogostejša je kombinacija ležišča, kjer je jedro iz hladno valjane pene, za še večje udobje pa so dodane plasti spominske pene.

Prednosti ležišč iz hladno valjane pene

Izvrstna podpora celotnega telesa. Kakovostna jedra iz pene so posebna odlika hladno valjane pene. S svojo sedemconsko podporo in veliko točkovno elastičnostjo nudijo popolno podporo vaši hrbtenici in so trenutno najbolj priljubljena izbira.

Boljša elastičnost in udobje. Pri ležiščih s hladno valjano peno morate biti pozorni na to, da je posteljno dno izdelano iz elastičnih letvic. Izjemna lastnost elastičnosti pa vam omogoča, da je tovrstna pena primerna za vse pode z dvižnim vzglavjem ali vznožjem, kar vam zgotavlja še posebno udobje.

 


Večja zračnost. Zaradi svoje odprte celične strukture je hladno valjana pena tudi bolj zračna, zaradi česar je manjša možnost zastajanja vlage. S posebnimi pralnimi bombažnimi prevlekami je tovrstna pena primerna tudi za ljudi, ki so sicer nagnjeni k nočnemu potenju.

Majhna teža. Ker so ležišča iz hladno valjane pene izdelana izključno iz penastega poliuretana brez dodatnih vzmeti, so tovrstna ležišča zelo lahka. Zaradi tega ne boste imeli večjih težav s premikanjem ali obračanjem ležišč večjih dimenzij, menjavanje posteljnine pa bo z njimi veliko enostavneje.

Najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Danes hladno valjana pena ni več cenen izdelek, ampak gre za visokokakovostne materiale, ki vam nudijo popolno udobje za kakovosten spanec. Na drugi strani pa so materiali cenovno zelo dostopni, zato je hladno valjana pena primerna za vsako denarnico.

Vzdrževanje ležišč iz hladno valjane pene

Kot smo že zapisali, je struktura hladno valjane pene takšna, da so ležišča iz tovrstnih materialov izjemno lahka, kar nam omogoča tudi lažje vzdrževanje. Takšna ležišča lahko brez težav odnesete na teraso ali balkon in jih temeljito prezračite, običajno pa jim je dodana tudi pralna bombažna prevleka. To pa lahko zelo enostavno oprete v pralnem stroju, jo osušite in ponovno namestite preko ležišča iz hladno valjane pene.

Struktura ležišč iz pene in njihove prvotne lastnosti se najpogosteje spremenijo zaradi vpliva telesne toplote in vlage, vendar je v tem primeru skrb popolnoma odveč. Ležišča iz hladno valjane pene so trpežna in tudi manj nagnjena k deformacijam, se je pa obenem potrebno zavedati še dejstva, da so ležišča iz pene že v osnovi manj primerna za ljudi s prekomerno telesno težo.

Ležišča iz hladno valjane pene imajo ob rednem vzdrževanju in upoštevanju osnovnih navodil uporabe lahko zelo dolgo življenjsko dobo.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri udobnega ležišča iz pene, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.