Udoben in kvaliteten spanec bistveno vpliva na naše splošno počutje. Številne neprespane noči nas lahko pripeljejo do splošne utrujenosti kar povzroči različna bolezenska stanja. Kakovost našega spanca pa je odvisna od različnih dejavnikov. Kateri so ti dejavniki?

Najpomembnejši od teh dejavnikov so prostor v katerem spimo, dnevna rutina spanja, izogibanje napravam z ekranom in seveda ležišče. Ležišče, ki je povezano s primerno izbiro vzmetnice, je eden od glavnih vzrokov, da se ljudje ponoči zbujajo, pogosto obračajo in poročajo o bolečinah v sklepih.

Kdaj zamenjati vzmetnico?

Prvo pravo vprašanje je, kdaj je čas za nakup nove vzmetnice. Splošna priporočila so, da naj bi bila vzmetnica izrabljena po sedmih letih uporabe. Svetujemo vam, da pri tem sledite svojim občutkom. Če se pogosto zbujate ali vas po neprespani noči praktično vse boli, so to že prvi znaki za zamenjavo.

Velika verjetnost je, da je vaša vzmetnica obrabljena, saj vam ne nudi več vzmetenja in s tem tudi dovolj udobja. Običajno so obrabljene vzmetnice na sredini udrte in imajo značilno luknjo, kar pomeni da vam na tem delu ne more zagotavljati primerne mehkobe.

Pazite na velikost vzmetnice

Velikost vzmetnice je sicer pogojena z velikostjo postelje, zato je pomembno že v osnovi razmisliti kako veliko posteljo bomo kupili. Običajno ljudje kupujejo premajhne postelje, zato je spanje neudobno. Pomislite kakšen je vaše spanec. Če se ponoči veliko obračate, potem zagotovo rabite večjo vzmetnico.

Premajhne postelje oziroma vzmetnice so zelo moteč dejavnik za udoben spanec. Tudi če razmišljate o nakupu zakonske postelje, kupite dovolj veliko, da pri spanju ne boste motili svojega partnerja in obratno.

Sestava jedra vzmetnice je zelo pomembna

Jedro vzmetnice je sestavljeno iz različnih materialov, zato boste na tržišču danes dobili ogromno različnih ležišč:


Vzmetnice z žepkastim jedrom so v osnovi sestavljene iz vzmeti, ki pa delujejo povsem neodvisno druga od druge. To omogoča maksimalno prilagajanje telesu v najbolj pomembnih točkah. Z drugim besedami temu pravimo tudi točkovno prilagajanje telesa. Med vzmetmi se običajno nahajajo zračne komore, kar omogoča učinkovito odvajanje vlage. Tovrstne vzmetnice so priporočljive predvsem za ljudi z večjo telesno težo.

Lateks je snov, iz drevesne smole kavčukovca, ki je že sama po sebi izredno elastična in se zelo dobro prilagaja obliki telesa. Tovrstna ležišča nudijo maksimalno udobje in pravilno lego hrbtenici. Na eni strani so ta ležišča še posebej primerna za vse alergike, nad drugi strani pa se odsvetuje njihova uporaba v vlažnih prostorih. Prav tako se odsvetujejo tovrstna ležišče vse, ki imajo veliko telesno težo.

Penasta ležišča so sestavljena iz različnih vrst pen, ki so antialergijska ter izjemno odporna na bakterije. Zaradi svojih lastnosti so zelo uporabna v zdravstvenih ustanovah. Tovrstna ležišča se popolnoma prilegajo obliki vašega telesa, zato vam nudijo popolno udobje.

 

 

Kako trdo vzmetnico naj kupimo?

Ste se ulegli na novo vzmetnico in ste se dobesedno pogreznili vanj? Imate občutek, da ste se vanjo zagozdili? Potem je velika verjetnost, da je tovrstna vzmetnica premehka za vaš način spanja. Izbira vzmetnice glede na njeno trdoto je izjemno pomembna in odločilna. Splošno pravilo je, da naj bi težjim ljudem ustrezale bolj trde vzmetnice, kar pa ni nujno. Situacija je v tem primeru zelo individualna.

Glede na trdoto, lahko na tržišču poiščete vzmetnice različnih trdot:

  • mehke vzmetnice,
  • srednje trde vzmetnice,
  • trde vzmetnice,
  • zelo trde vzmetnice.


Toda, katera vzmetnica nam bo najbolje ustrezala? Svetujemo vam, da vzmetnico v trgovini poizkusite. Za to si vzemite čas in naj vam ne bo nerodno, če boste na vzmetnici dalj časa ležali. Preizkusite vse mogoče ležeče položaje, da boste lahko ocenili, ali vam vzmetnica popolnoma ustreza. Za preizkušanje si tako vzemite vsaj 20 minut časa.

Izbira podlage za vzmetnico prav tako lahko vpliva na kakovost spanca

Glede na to, kateri tip vzmetnice bomo izbrali, je potrebno prilagoditi tudi posteljno dno. V nasprotnem primeru vam vaša nova vzmetnica ne bo nudila pravega udobja, hkrati pa se bo tudi hitreje obrabila.

Pri lateks ležišču in vzmeteh, mora biti posteljno dno iz letev, pri čemer moramo biti pozorni na primeren razmik med njimi. Pri lateksovih jedrih je lahko večji, pri vzmeteh pa mora biti le ta manjši, saj potrebujejo primerno oporo.

Pazite, da ne kupujete rabljenih vzmetnic

Ljudje želimo pri marsikateri stvari privarčevati. Zagotavljamo vam, da vzmetnice prav gotovo niso predmet na katerem bi varčevali. Pomislite na to, kolikokrat je bila rabljena vzmetnica že uporabljena in koliko se je v tem času že spremenila njena struktura. Takšna vzmetnica vam ne more nuditi potrebnega udobja in s tem tudi trdnega spanca.

Danes lahko za zelo dostopno ceno kupite že zelo kvalitetno vzmetnico. Ni nujno, da so najbolj drage vzmetnice tudi najbolj kakovostne. Pred nakupom si je le potrebno vzeti čas, da naredite osnovno poizvedbo in obiščete trgovino. Le te vam danes omogočajo tudi nakupe na obroke, zato je nakup nove vzmetnice zagotovo boljša rešitev kot pa rabljena vzmetnica.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri prave vzmetnice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom