Spominsko peno sicer danes najbolje poznamo iz sveta ležišč, vendar se iz nje izdelujejo tudi drugi izdelki, kot so na primer čepki za zaščito pred hrupom, potovalni vzglavniki, podlage za vadbo in še marsikaj drugega.


Kaj je spominska pena?

Glavna značilnost ležišča iz spominske pene je ta, da spominska pena v celoti podpira vaše telo, ko se uležete na ležišče. To ji omogoča njena sestava, saj je spominska pena izdelana iz močne vrste pene, ki so jo prvotno uporabljali celo na vesoljskih potovanjih, zato se ne začudite, če boste zanjo zasledili tudi ime NASA pena.

V vesoljskih plovilih se je spominska pena uporabljala z namenom izboljšanja kakovosti sedežev in s tem povečanja udobja in varnosti astronavtov. Bistveno je, da je tovrsten material odlikovala visoka sposobnost absorbcije energije, prav tako pa tudi izjemna mehkost in upogljivost. Zaradi svojih lastnosti, je spominska pena postala vsestransko uporabna, najpogosteje pa jo srečamo v naših spalnicah.


Kakšne vrste spominske pene poznamo?

Pomembno je vedeti, da se tudi spominska med seboj razlikuje v svoji sestavi, zato ločimo več različnih vrst spominske pene:

Tradicionalna spominska pena je idealna podpora za telo, ki izboljša obtok in hkrati sprošča pritisk. Ker absorbira vročino, ni ravno priljubljena med vsemi tistimi, ki jim je pogosto vroče, najpogosteje pa sejo uporablja za izdelavo vzglavnikov in ležišč.

Odprta celična spominska pena je izjemno zračno prepustna, odlikuje pa jo še hitrejša odzivnost kot tradicionalno spominsko peno. Ta vrsta spominske pene ima zaradi svojih lastnosti večjo sposobnost reguliranja telesne temperature, zaradi česar boste mirno in udobno spali.

Gel spominska pena ima izjemno sposobnost zmanjševanja pritiska na telo, na katerega pa deluje tudi osvežujoče, saj vsebuje kroglice hladilnega gela, ki na ta način onemogoča pregrevanje. Pri izdelavi ležišč se to vrsto spominske pene uporablja v kombinaciji z drugimi materiali.


Lastnosti ležišč iz spominske pene

Morda se v vas sedaj poraja vprašanje, zakaj bi se sploh odločili za vzmetnice iz spominske pene? Od svojih prijateljev in znancev ste že slišali, da gre za kakovostno ležišče, vendar kaj je tisto, ki bi tehtnico prevesilo na stran ležišča iz spominske pene?

Odgovor se skriva v njenem imenu. Spominska pena je dobila ime po tem, da se ob vsakokratnem pritisku vrne v svojo prvotno obliko kar pomeni, da bo takšna vzmetnica popolnoma obdalo vaše telo, ne da bi pri tem prihajalo do konkretnih pritiskov na določene sklepe. Potem, ko boste vstali, bo ležišče izgledalo kot da še nikoli ne bi bilo uporabljeno. Odvisno od posameznega ležišča iz spominske pene je vračanje v prvotni položaj različno hitro.


Ležišče iz spominske pene ima tudi izjemne terapevtske lastnosti. Ker je izjemno prožna, ne boste čutili praktično nobenih pritiskov na vaše telo in posamezne sklepe, prav tako pa vam daje občutek breztežnosti in tako sprošča napetosti v vratu in hrbtenici.


Ležišča iz spominske pene so primerna za vse letne čase

Čeprav boste o spominski peni našli veliko pohval, pa je vseeno potrebno vedeti, da ni za vsakogar. Problematična je predvsem za ljudi, ki se prekomerno potijo, saj je manj zračna od ostalih vzmetnic in ležišč.

Ker pa se za vsako težavo najde rešitev, je tudi v tem primeru razveseljiv podatek, da so najnovejše generacije spominske pene vedno bolj zračne.

Druga rešitev tega problema je, da se spominska pena zaradi tega pogosto znajde v naših ležiščih v kombinaciji z drugimi materiali. Izjemno priljubljeno je na primer žepkasto ležišče, (ki ga podrobneje predstavljamo v članku: Žepkasta vzmetnica s hladno peno, več kot odlična izbira za najboljši spanec), ki pa ima na eni strani plast spominske pene, druga stran pa je prekrita s hladno peno. Stran s spominsko peno je tako idealna za mrzlo zimo, za tople poletne mesece pa uporabite tisto stran ležišča, na kateri je hladna pena. Ne da bi se sploh dobro zavedali, ste tako dobili ležišče za vse letne čase.

Več o tej temi si lahko preberete tudi v članku: Pena za ležišča.


Izberite ležišče primernih dimenzij

Pred nakupom pa nikakor ne pozabite preveriti pravilnih dimenzij ležišča iz spominske pene, ki ga iščete. Klasične dimenzije enojnega ležišča so 90 x 200 cm in dvojnega 180 x 200 cm, seveda pa boste v pestri ponudbi našli tudi ležišča iz spominske pene izven teh standardov.

Med najboljše vzmetnice iz spominske pene sodijo tudi ležišča mebloJOGI.

V kolikor raziskujete o, ali kupujete novo vzmetnico, obvezno preberite tudi: Izbira najboljše vzmetnice zase.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri pravega ležišča oz. imate kakšno vprašanje, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.