Kuhinja je prostor, v katerem se redno in dalj časa zadržujemo, njena menjava ali prenova pa je na vrsti le nekajkrat v našem življenju, zato je dobro, da smo ob nakupu pozorni tudi na njeno barvo, ne le dizajn, materiale in zanimive detajle. Njena barva je običajno tudi prva stvar, ki jo opazimo.

img alt=

Kakšno barvo kuhinje izbrati, je odvisno od mnogih dejavnikov. Da boste svojo novo kuhinjo lažje izbrali ali staro z več zadovoljstva obnovili, vam podajamo nekaj koristnih smernic glede barv sodobnih kuhinj, pa tudi tistih zimzelenih.

Najprej določite barvno shemo

Določitev barvne sheme preprosto pomeni, kakšne barve bo kuhinja. Najboljši izbor so enobarvna, dvobarvna ali tribarvna barvna shema.

Za enobarvno shemo je značilen izbor ene same barve, ki pa jo je mogoče narediti zanimivejšo, če se vanjo vključi odtenke iste barve, lahko tudi v kombinaciji z visokim sijajem.

img alt=

Pri dvo- in tribarvni shemi je celoten kuhinjski prostor s kuhinjo urejen v barvnih kombinacijah. Barvne kombinacije je dobro izbrati premišljeno, čeprav obstaja nekaj dobrih barvnih formul, s katerimi navadno ni kaj zgrešiti – na primer kombiniranje nevtralnih barv (bela, siva, rjava, črna, bež …) s katerokoli barvo, vključno s kontrastnimi kombinacijami.

Pri tribarvni shemi se priporoča, da se barve kombinira v razmerju 60 : 30 : 10, kar pomeni, da je večji del kuhinje ene barve (na primer pohištvo in stene), detajli (tla, okna, pult, posoda, svetila …) pa se izmenjujejo v dveh različnih barvah, s tem, da se ena od izbranih barv pojavlja bolj intenzivno.

Strokovnjaki o psihologiji barv

Barva je izredno pomemben element pri oblikovanju vseh prostorov doma, ne le kuhinje, saj ima moč spreminjanja razpoloženja, ne le zgolj estetskega vpliva na dom. Jezik barv je zato dobro poznati, saj boste le tako lahko izbrali tudi najboljše barve za spalnico, optimalne barve za otroško sobo in druge prostore.

Zanimivo je, da so študije pokazale, da lahko rdeča barva pospeši srčni utrip, hitrost dihanja, s tem pa tudi apetit, medtem ko pastelno rumena ljudi dela bolj zadovoljne.

img alt=

Psihologi pravijo, da nas izredno temne kuhinje lahko delajo nervozne, prav tako pa tudi izredno žive barve, kadar so uporabljene v preveliki meri. Vse kaže, da svetlejše barve kuhinji dvigujejo vibracijo in vanjo vnašajo občutek toplega in varnega gnezda, čeprav se ob premišljenem kombiniranju temnejših barv (zadnja leta je pravi hit antracit siva) počutje v kuhinji lahko le izboljšuje.

Sicer pa ni dobrih ali slabih barv, obstajajo samo barve, ki so izbrane pravilno ali nepravilno. Tak pa bo potem tudi njihov vpliv.

Opremljate manjšo ali večjo kuhinjo?

Pri izbiri barve je dobro upoštevati tudi velikost kuhinjskega prostora. Manjše kuhinje je z uporabo svetlih barv mogoče optično povečati, medtem ko večje kuhinje dopuščajo več manevriranja s temnejšimi odtenki.

img alt=

Bela barva je vedno v modi

Bele kuhinje so večne in vedno priljubljene. Njihov čist videz je sploh v kuhinji izredno dobrodošel. Je pa dobro, da ob izbiri bele kuhinje prostor kombiniramo z drugo barvo, da ne pride do občutka sterilnosti in hladnosti. Bela barva se na primer izredno lepo kombinira z barvo lesa, ki kuhinji doda naraven videz, kombinacija s svetlejšim modrim odtenkom pa vanjo lahko prinese mediteranski pridih.

Sodobne in barvno brezčasne kuhinje Jela

Odlična izbira za prav vsako kuhinjo – tudi kar se barvnih kombinacij tiče – predstavljajo kuhinje Jela, ki imajo več kot 60-letno tradicijo. Narejene so iz izjemno kakovostnih trpežnih nemških materialov, na voljo pa so v skoraj neskončnih možnostih kombiniranja ter različnih barvnih odtenkih. Zasnovane so premišljeno, tako da združujejo najvišjo stopnjo funkcionalnosti, estetike, hkrati pa upoštevajo psihologijo barv.

Primeri dobrih barvnih kombinacij v kuhinji

Nekaj sodobnih, a zimzelenih barvnih kombinacij kuhinj, vam za navdih, idejo ali bližnjico do vaše nove kuhinje podajamo spodaj.

Lepa kombinacija kuhinje po meri predstavlja moderna kuhinja Jela Lira 360 cm, ki je na voljo v beli, bež ali temni nebraska hrast barvi. Prednost te kuhinje je, da lahko ustvarimo kuhinjo enega, dveh ali treh elementov barvnega spektra s kombinacijo dizajnersko enakega pohištva, a v različnih barvah.

img alt=

Med čudovite moderne kuhinje spada Jela kuhinja Modern 340 cm – več barv, ki jo je možno dobiti v beli, bež ali kašmir barvi. Na voljo je devet različnih barv pulta, ki omogočajo, da se ta kuhinja lahko popolnoma prilagodi potrebam in okusu posameznika.

img alt=

Rustikalne kuhinje so nekoliko posebne kuhinje, saj združujejo star dizajn v moderni preobleki. Največkrat se jih najde v svetlejši barvi, kot je na primer rustikalna kuhinja – Jela Evergreen 2 v odtenku slonove kosti. Med zanimive rustikalne kuhinje pa spada kuhinja Adele 2,6 m, ki jo je poleg mat belega mogoče naročiti tudi v kavnem ali temno modrem odtenku.

img alt=

Primer estetsko dovršene in barvno usklajene kuhinje z otokom predstavlja moderna kuhinja z otokom – Jela Modern, ki je na voljo v številnih barvah ter v kombinacijah z različnimi odtenki pulta ter kuhinjskega cokla.

img alt=

Čudovite sodobne kuhinje se splača naročiti preko spleta

V prvi spletni trgovini pohištva, za katerim stoji številna usposobljena ekipa Salona pohištva Furnitura, vam bomo pred nakupom vaše nove kuhinje z veseljem svetovali ter za vas poiskali najboljšo rešitev – ne samo glede barv, tudi glede dizajna, materiala, dimenzij in drugih kuhinjskih podrobnosti. Prav vse naše kuhinje imajo enoletno garancijo, mogoče pa jih je kupiti na obroke.

img alt=

Naša posebnost v primerjavi z drugimi spletnimi trgovci pohištva je, da si večino naših izdelkov ter materialov lahko ogledate v živo v našem Showroomu. Seveda nas lahko vedno tudi pokličete po telefonu (070 458 517) ali nam pišete na e-naslov (prodaja@salonpohistva.si). Podarite si najlepšo kuhinjo, ki jo je moč najti na tržišču – podarite si Jela kuhinjo!