Les v različnih oblikah se že od nekdaj uporablja za izdelavo različnega pohištva. Naj bo to velika garderobna omara, stol ali postelja, v vsakem primeru gre za izjemno hvaležen material tako za obdelavo kot tudi za vzdrževanje.

Zato les predstavlja osnoven material, iz katerega je danes izdelano pohištvo. Sicer poznamo različne oblike oziroma vrste lesa, zaradi česar se tudi cena pohištva bistveno razlikuje. Lahko gre za najcenejšo obliko iverala, lahko pa se odločite za masivno izvedbo vašega pohištva. To je odločitev vsakega posameznika. Lahko pa trdimo, da imajo vse vrste lesa številne odlike, zaradi katerih je njegova uporaba tako priljubljena.

1. Les je trden in vzdržljiv

Verjetno imate doma kakšen kos lesenega pohištva, ki je bil še v lasti vaših staršev ali celo starih staršev. Eden od razlogov je zagotovo ta, da je leseno pohištvo po svoji obstojnosti zelo vzdržljivo. Če boste kupovali pohištvo iz lesa, boste kupovali pohištvo za dolgo obdobje. Verjetno se ga boste prej naveličali, kot pa da bi vas razočaral v smislu njegove slabe obstojnosti.

Kljub temu, da je na eni strani trden material, je na drugi strani tudi enostaven za oblikovanje. Zato boste dobili iz lesa praktično pohištvo vseh oblik in dizajnov. Pri sami uporabi je les prav tako hvaležen material. Ker je naraven toplotni izolator, mu ekstremne temperature ne morejo do živega. Prav tako vas ni potrebno biti strah, da bi ga prizadela rja. Leseno pohištvo je uporabno v vseh bivalnih prostorih ravno zaradi tega, ker je odporno na številne zunanje mehanske vplive kot so na primer razna razlitja tekočine ali praske.

2. Enostavno vzdrževanje in čiščenje

Leseno pohištvo zahteva zelo malo vzdrževanja. Osnovno vzdrževanje zahteva od vas zgolj redno brisanje prahu in čiščenje z navadno vlažno krpo. Pri lesenem pohištvu morate paziti le na to, da razlito tekočino takoj pobrišete. V primeru večjih in bolj trdovratnih madežev, lahko uporabite posebna čistilna sredstva za leseno pohištvo, ki pa ob rednem vzdrževanju, največkrat niso potrebna.

Za dodaten sijaj lahko sicer uporabite tudi voskanje, poliranje ali oljenje, vendar gre za zelo enostavne postopke, ki jih je potrebno izvajati le občasno.

.3. Leseno pohištvo daje prostoru poseben pečat

Leseno pohištvo v prostoru deluje toplo in vzbudi v nas številne blagodejne občutke. Na eni strani deluje toplo, na drugi strani pa ponuja eleganco in posebno prefinjenost v vsakem prostoru. V primeru povišane relativne vlažnosti v zraku, les vpije nekaj vlage in ohranja prijetno mikroklimo v prostoru.

Tudi, če boste leseno pohištvo uporabili zgolj kot dekorativni izdelek, boste z njim dosegli veliko poživitev v prostoru. To mu omogoča različna struktura različnih vrst lesa, ki so vam na voljo. Tako lahko izbirate med bolj svetlimi odtenki, lahko pa se odločite za temnejši les. Tudi ko boste v zaprtem prostoru, boste imeli tako občutek, da ste v naravnem okolju.

 


4. Leseno pohištvo je vsestransko uporabno

Velika paleta barv in vzorcev vam omogoča, da izberete leseno pohištvo, ki bo najbolj ustrezalo v vaš prostor. Poleg izbire material, pa ima les tudi to prednost, da ima neskončne možnosti oblikovanja in preoblikovanja. Pri tem je pomembna iznajdljivost in ustvarjalnost proizvajalca lesenega pohištva, ki vam danes ponuja inovativne in uporabne izdelke.

Les izgleda dobro praktično v vsakem okolju. Zato boste leseno pohištvo našli v vseh bivalnih prostorih, pisarnah, trgovinah ali terasah. Na podlagi izbire primernega lesenega pohištva si lahko z njim ustvarite moderen, tradicionalen ali rustikalen slog opreme.

Če ste se po dolgih letih naveličali svojega lesenega pohištva, pa ga lahko zelo enostavno preoblikujete do te mere, da vam bo ponovno všeč. Lahko ga enostavno prebarvate ali prelakirate. Povsem nov videz pa mu lahko nadenete s posebnim postopkom peskanja.

5. Vrednost lesenega pohištva je neprecenljiva

Les je zagotovo najdragocenejši material, ki se ga uporablja v proizvodnji pohištva. Njegov obstojnost vam zagotavlja, da se nakup lesenega pohištva prav gotovo splača. Na voljo vam je paleta različnih vrst lesa, ki se med seboj razlikujejo po trdoti, videzu in na koncu tudi ceni. Ne glede na to, je pomembno, da izberete primerno vrsto lesa za določen namen uporabe.

Za bolj izpostavljene prostore tako izbirajte bolj trd les, ki vam bo dolgo služil. Že res, da boste morda morali za takšno leseno pohištvo odšteti nekoliko več denarja, vendar vse prednosti, ki jih ima tovrstno pohištvo, to zagotovo odtehta. Takšen kos pohištva, ki je na primer izdelan iz masivnega lesa, bo še dolga leta ohranil svojo vrednost.


V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri lesenega pohištva, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom