Izjemno zanimiv je podatek, ki je nastal na podlagi raziskav, da je človek, ki je star približno 80 let, približno 23,5 leta preživel oziroma prespal na postelji. S pomočjo tega podatka vam želimo tudi mi sporočiti, kako zelo pomembna je vrsta in kakovost vzmetnice, ki jo izberete zase.

Nakup vzmetnice je torej dokaj zahtevna naloga. Pred nakupom je najbolje, da izbrano vzmetnica testirate kar z ležanjem, pri tem pa si vzemite kar dosti časa. Poskusite preveriti čim več vzmetnic in to v najrazličnejših spalnih položajih. Če se odločate za zakonsko vzmetnico, je najbolje, da vzmetnico testirate skupaj s svojim partnerjem, saj mora ustrezati obema. Izjemno pomembna je tudi trdota vzmetnice. Proizvajalci vam pri izbiri partnerskih vzmetnic ponujajo celo nakup dveh različnih trdot v eni vzmetnici.

Mi se v nadaljevanju posvečamo predvsem dvem različnim vrstam ležišč in poudarjamo, da je pogosto najboljša izbira kar kombinacija dveh vrst ležišč v enem. Pri tem imamo v mislih predvsem žepkasto vzmetnico v kombinaciji s hladno peno. Preverite torej, kako izvrstna je lahko njuna kombinacija in zakaj.


Osnovni tipi ležišč oziroma vzmetnic

Na trgu lahko izbirate med številnimi tipi ležišč oziroma vzmetnic. Med osnovnimi in bolj priljubljenimi pa so HR-pena, lateks, elastična pena, PU-pena, žepkasto vzmetno jedro in vzmetno jedro bonell.

 

 


HR-pena ali hladno valjana pena

HR-pena je tip ležišča/vzmetnice, ki je svoje ime dobilo po izjemno veliki elastičnosti. Za to vrsto pene se zelo pogosto uporablja še en izraz, in sicer hladno valjana pena. Tovrstna ležišča so izdelana iz penastega poliuretana. Material ima veliko točkovno elastičnost, zato nudi eno od najosnovnejših lastnosti kakovostnih ležišč, in sicer nudi odlično podporo telesu.
HR-pena se ponaša s posebno odprtocelično strukturo, ki omogoča večjo površinsko mehkobo, udobje ter zračnost, poleg tega pa tudi odlično odvaja vlago iz ležišča. Taka ležišča so zato izjemno trpežna, postavljena pa morajo biti na posteljnem dnu iz elastičnih letvic. Ker so HR-ležišča tako zelo elastična, so primerna za pode z dvižnim vzglavjem in vznožjem.


Žepkasto vzmetno jedro

Tovrstna vzmetnica je iz visokokakovostnih vzmeti, ki so posebne sodčastke oblike. Vzmet je vsaka zase všita v posebne žepke iz blaga. Žepkasta jedra so med seboj povezana, tako da skupaj tvorijo vzmetno jedro.
Vse omenjeno omogoča, da se vzmeti pod pritiskom lahko premikajo, in sicer povsem neodvisno ena od druge. Na ta način je tako vzmetnica izjemno fleksibilna ter se kot taka lahko povsem enakomerno prilagaja vsakemu položaju telesa.


Vzmeteno jedro, ki je trajno elastično, vam ponuja idealno podporo telesu in se tako ves čas prilagaja spremembam položaja telesa. Tovrstne vzmetnice zaradi svojih posebnih karakteristik sodijo v sam vrh najbolj kakovostnih vzmetnic. Ker so tudi izjemno dobro zračne, se še posebej priporočajo osebam, ki se med spanjem močno potijo oziroma jim je pogosto vroče.


Kombinacija žepkaste vzmetnice s hladno peno

Predstavili smo vam dve najbolj kakovostni vrsti ležišča. Sedaj pa obe vrsti združite v eno in si predstavljajte, kaj bi pomenila njuna kombinacija.
Če si boste torej zagotovili vzmetnico, ki predstavlja kombinacijo žepkaste vzmetnice s hladno peno, ste si verjetno zagotovili najboljšo vzmetnico, ki vam jo v tem trenutku ponuja trg. Ko jo boste pripeljali domov, pa je nadvse pomembno, kako boste izbrano vzmetnico negovali in vzdrževali.


Nega in vzdrževanje vzmetnice

Vzmetnico redno obračajte, sesajte, poskrbite za redno pranje prevleke ter za redno zračenje. Kakovostno izbrana vzmetnica ter redna nega in odlično vzdrževanje je namreč recept za najboljše spanje na svetu. Nekaj nasvetov o tem, kako vzdrževati vzmetnico si lahko ogledate tukaj >

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustrezne vzmetnice, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.