V osnovi so posteljna jedra najpogosteje sestavljena iz treh materialov. To so lateks, pena in vzmeti. Te proizvajalci najpogosteje še kombinirajo s povsem naravnimi materiali, včasih pa tudi kar med seboj. V nadaljevanju prispevka bomo v ospredje postavili ležišče iz pene ter se razpisali tudi o tem, kako pomembna je trdota ležišča za vaš spanec.


Na splošno o ležiščih s pene

Ležišče iz pene je najprimernejše za vse tiste, ki se spopadate z najrazličnejšimi vrstami alergij. Taka ležišča so namreč izjemno zračna, obenem ne oddajajo prav nobenih motečih zvokov in se ponašajo s precej dolgo življenjsko dobo.

 


Sicer pa imajo ležišča iz pene tudi kar nekaj slabosti, kar pa še ne pomeni, da tako ležišče ne bi bilo dovolj primerno za vas. Strokovnjaki so s pomočjo najrazličnejših raziskav prišli do spoznanja, da je slabost ležišča iz pene lahko predvsem v spominski peni. V praksi to pomeni, da tam, kjer ležite, je ležišče toplo in mehko, povsod drugod pa hladno in trdo.

Posledice tega se kažejo v tem, da se med spanjem premetavate in obračate, kar pa seveda še zdaleč ni dobro. Pena pa ima še eno slabo lastnost. To je, da je lahko na dotik celo nekoliko lepljiva. Poleg tega pa se vdolbine, ki na ležišču nastajajo, sčasoma ne izravnajo več.

Sicer pa so ležišča iz pene narejena iz povsem umetnih materialov. Tudi zato je še ne tako dolgo nazaj do njih veljal nekoliko odklonilen odnos. V današnjem času pa so tudi tovrstna ležišča postala med uporabnimi dokaj priljubljena, še zlasti med alergiki, kar pa smo že omenili.


Kako pomembna je trdota ležišča?

Vsekakor je zgradba oziroma sestava ležišča eden od prvih dejavnikov, ki jih preverimo pri nakupovanju. Poleg tega pa na samo kakovost spanca izjemno vpliva še trdota ležišča. Verjetno ste že kdaj slišali ali prebrali, da morajo osebe, ki imajo težave s hrbtenico, ležati na čim bolj trdi površini. Nekateri starejši ljudje so zato pogosto ležali kar na deski.

Za kakšno trdoto ležišča se je najbolje odločiti, je povsem odvisno od zahtev posameznega kupca. Priporočamo vam, da ležišče pred samim nakupom dobro preizkusite. Za najbolj kakovosten spanec je namreč najpomembnejši položaj hrbtenice.
Sodobne raziskave so pokazale, da vam preveč trdo ležišče lahko obteži prekrvavitev telesa, kar pa vsekakor ni dobro. Hrbtenica se namreč v ramenskem in tudi bočnem delu ne pogrezne. Posledično so veliko bolj obremenjena vretenca. Po drugi stani pa preveč mehko ležišče povzroča različne napetosti v mišicah in povešanje. Najboljša je torej odločitev za ležišče, ki niti ni preveč trdo in ne preveč mehko.

V primeru, da želite pomoč pri izbiri najbolj ustreznega ležišča za vaše telo, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom.