Osvetlitev notranjih prostorov je izjemno pomembna in jo je potrebno skrbno načrtovati.
Svetila imajo namreč v naših prostorih dvojno funkcijo. Na eni strani predstavljajo pomemben dekorativni dodatek, na drugi strani pa so ključen vir svetlobe v naših bivalnih prostorih.

Izbira različnih vrst svetil je odvisna predvsem od njihove namembnosti in funkcije. Nekatera svetila so vir glavne osvetlitve v prostoru, medtem ko so druga namenjena dopolnilni osvetlitvi manjših delovnih površin, kot je na primer delovna miza ali pult v kuhinji. Določena svetila so namenjena bolj okrasu prostora in razbijanju monotonosti splošne osvetlitve.

 Z LED svetili boste zagotovo privarčevali

Danes so LED svetila zelo priljubljena, saj so izjemno varčna in prijazna do okolja. Z njimi prihranite do 85 % električne energije, pri čemer imajo kar trikrat večjo moč kot navadna svetila. Le ta boste v trgovinah danes težko našli, saj so iz prodajnih polic praktično izginila. LED svetila imajo tudi zelo dolgo življenjsko dobo, zato boste z njimi zagotovo privarčevali.

LED svetila ustvarjajo različne svetlobne učinke in barve svetlobe. Na voljo so vam svetila, ki oddajajo belo, rumeno ali hladno modro svetlobo:

Rumena ali mehka svetloba je namenjena bolj sprostitvi, zato svetila s takšno svetlobo namestite v dnevni prostor ali spalnico.

Nevtralno bela svetloba je primerna za delo, zato vam svetujemo, da jo uporabite v delovnih sobah ali pa nad kuhinjskim pultom.

Hladno modra svetloba je najbolj podobna dnevni svetlobi in je najboljša za branje. Katera vrsta svetlobe vam odgovarja je stvar vaše osebne odločitve in

Glede na to, za kaj se uporabljajo LED svetila, ločimo različne vrste svetil, ki imajo različne funkcije:

• vgradna svetila,
• stropna svetila,
• stenska svetila,
• namizna svetila,
• samostoječa svetila,
• otroška svetila,
• senzorska svetila.


Vgradna svetila so zelo neopazna

Vgradna svetila so vgrajena v strop in so praktično poravnana z njim. So najboljša rešitev za manjše prostore, stopnišča ali hodnike, kjer bi običajna stropna ali stenska svetila pomenila dodatno zmanjšanje prostora. Namenjena so splošni osvetlitvi prostora.

Stropna svetila poskrbijo za splošno osvetlitev celotnega prostora

Za enakomerno razsvetljavo celotnega prostora so primerna stropna svetila. Kot že samo ime pove, so nameščena v strop na takšen način, da osvetljujejo celoten prostor. Najbolj pogosto se nahajajo nekje na sredini prostora, saj nam le tako zagotavljajo enakomerno razporeditev svetlobe.

Stropna svetila so lahko pritrjena tik ob stropu, ali pa so viseča. Med najbolj priljubljena viseča svetila so različni lestenci, ki nam poleg tega, da nam nudijo svetlobo, tudi polepšajo naš prostor.


Stenska svetila delujejo podobno kot stropna svetila

Na podoben način kot delujejo stropna svetila, delujejo tudi stenska svetila. Velikokrat boste naleteli na svetilko, ki jo lahko namestite v steno ali pa na strop. Torej gre za identično svetilko, le namestitev je drugačna.

Stenska svetila običajno osvetljujejo le določen del prostora. Najbolj pogosto se nahajajo na primer nad sedežnimi garniturami, ali pa v predsobah.

Namizna svetila nam omogočajo nemoteno delo

Kot že samo ime pove, so namizna svetila namenjena temu, da jih postavimo oziroma namestimo na mizo. Njihova osnovna funkcija je direktna osvetlitev mize, zato so tovrstna svetila še posebej uporabna v pisarnah oziroma delovnih sobah ter mladinskih sobah. Namizna svetila nam tako nudijo dovolj svetlobe za nemoteno delo, branje ali pisanje, zato je njihova pravilna izbira zelo pomembna.

Samostoječa svetila so pomemben dekorativni dodatek

Samostoječa svetila običajno postavimo na tla in jih uvrščamo v skupino svetil, ki so namenjena bolj dekorativni funkciji. Tovrstna svetila običajno ne oddajajo veliko svetlobe, zato so namenjena bolj popestritvi prostora ali pa vzpostavljanju prijetnega vzdušja v prostoru.

Otroška svetila so potiskana z zanimivimi in pisanimi motivi

Otroška svetila so posebna vrsta svetil, ki izstopajo predvsem po svoji obliki in motivih. Tovrstna svetila so običajno potiskana z animiranimi junaki ali pa kakšnimi drugimi zanimivimi motivi. Poleg tega, da takšna svetila nudijo prijetno svetlobo, so na drugi strani tudi pomemben dekorativni element vsake otroške sobe. Bolj kot so svetila pisana in neobičajnih oblik, bolj so otrokom zanimiva.

Senzorska svetila se samodejno prižigajo in ugašajo

Če ste med tistimi pozabljivci, ki kar naprej pozabljajo ugašati luč za seboj, potem so senzorska svetila zagotovo dobra rešitev vašega problema. Vgrajeni senzorji omogočajo, da se svetila prižgejo, ko je nekdo v prostoru, izklopijo pa se, ko ni nikogar v dometu senzorja. Čas gorenja lahko nastavite sami, zato so tovrstna svetila primerna predvsem za prostore, ki se občasno uporabljajo. To so na primer kopalnice, stopnišča ali pa na primer predsobe.

V primeru, da želite še kakšen nasvet, ali pa pomoč pri izbiri ustreznih svetil, nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca, e-maila info@salonpohistva.si ali telefona 01 5005 194 in z veseljem vam bomo pomagali. 

Skupaj z vami ustvarjamo dom